"Fourth of July", Amerika’s nationale feestdag, biedt inspiratie voor veel kunstenaars

“Walden”, het boek dat Henry David Thoreau wereldberoemd maakte, werd geboren op 4 juli 1845. Het is nu opnieuw uitgegeven in het Nederlands en op het Kunstenfestival Watou staat een nieuwe versie van de hut van Thoreau. Ook andere schrijvers, filmregisseurs en kunstenaars vonden en vinden inspiratie in de Amerikaanse nationale feestdag. "Jaws" bijvoorbeeld of het derde seizoen van "Stranger things".

Op 4 juli 1776 werd de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring goedgekeurd door het Congres, het parlement. De Amerikaanse kolonies scheurden zich af van het moederland, het Verenigd Koninkrijk. “Independence day”, de Amerikaanse nationale feestdag, wordt traditioneel gevierd met vuurwerk en barbecues. De dag duikt ook geregeld op in boeken en films.

Niet toevallig op 4 juli 1845 begon een bijzonder experiment van de Amerikaanse schrijver en filosoof Henry David Thoreau. Hij betrok toen voor ruim twee jaar een zelfgebouwde houten hut aan de oever van het meer van Walden, in de Amerikaanse staat Massachusetts. Zijn meer noemde hij “de mooiste en expressiefste gelaatstrek van een landschap, het oog van de aarde.” 

Lees verder onder de foto:

Replica van de hut van Thoreau aan het meer van Walden

“Walden” staat sindsdien symbool voor een sober, ecologisch leven in de natuur. Het cultboek van Thoreau is net opnieuw in het Nederlands uitgegeven, met een voorwoord van de Italiaanse schrijver Paolo Cognetti, bekend van “De acht bergen”.

De beroemdste zin uit "Walden": "Ik ging de bossen in omdat ik bewust wilde leven, om me alleen met het wezenlijke bezig te houden en te onderzoeken of ik niet kon leren wat het leven me moest leren, zodat ik niet op mijn sterfbed zou moeten ontdekken dat ik niet geleefd had."

Of nog: “Eenvoud, eenvoud, eenvoud! Ik zeg u, laat u in met twee of drie zaken, niet met honderd of duizend; tel in plaats van een miljoen een half dozijn, en maak uw boekhouding op de nagel van uw duim.

Op het Kunstenfestival Watou staat deze zomer “A cabin for Watou”, een eigen interpretatie van de hut van Thoreau door beeldend kunstenaar Stief DeSmet. Het bestaat enkel uit wat takken. De kunstenaar raapte die bijeen in Watou en goot ze in brons. Het hutje is zo transparant als maar kan, en toch nodigt het uit om erin te gaan zitten en te mijmeren, net als Thoreau. Stief DeSmet is een grote fan van de Amerikaanse auteur. Bij hem thuis heeft hij zelfs een exacte kopie van de Walden-hut, schaal 1 : 1, nagebouwd in hout. 

Lees verder onder de foto:

Bestsellerschrijver James Patterson schreef een thriller, getiteld “The Fourth of July”. De datum duikt ook vaak op in de bioscoop. “Born on the 4th of July” natuurlijk, over een verlamde Vietnamveteraan, gespeeld door Tom Cruise.  De finale veldslag tegen de aliens in “Independence day” met Will Smith vindt uiteraard plaats op een 4e juli. De film kwam ook op die dag uit in 1996.

Lees verder onder de trailer:

Tom “Forrest Gump” Hanks vraagt zijn liefje Jenny om met hem te trouwen, terwijl ze op tv naar het vuurwerk van 4 juli 1976 kijken. Ze zegt nee, maar diezelfde avond verwekken ze wel een zoon. Ook de horrorfilm “I know what you did last summer” begint op de avond van de 4e juli. De witte haai “Jaws” sloeg toe op de Amerikaanse nationale feestdag. Dat was ook de reden dat de burgemeester maar node het strand ontruimde, want al die toeristen brachten geld in het bakje. 

Lees verder onder het fragment uit "Jaws":

Vandaag, op de 4e juli, gaat het derde seizoen van de paranormale tv-reeks “Stranger things” in première op Netflix. En die werkt naar een climax toe … op een nationale feestdag.  

Lees verder onder de trailer:

De Amerikaanse singer-songwriter Sufjan Stevens schreef "The fourth of July", een lied over het overlijden van zijn moeder.

Bij de vierde juli horen dé Amerikaanse symbolen: het volkslied en de rood-wit-blauwe vlag. Legendarisch is de versie van "The star spangled banner" van Jimi Hendrix, met loeiende gitaren. Hendrix schreef muziekgeschiedenis op het festival van Woodstock op 18 augustus 1969, volgende maand precies 50 jaar geleden. 

Lees verder onder het muziekfragment:

Componist Igor Stravinsky ging in 1941 creatief aan de slag met het Amerikaanse volkslied en schreef een "illegale" bewerking. Bij een uitvoering in Boston kreeg hij in de kleedkamer bezoek van de politie omdat een lokale wet verbood om "te knoeien met nationaal bezit".  

Lees verder onder het filmpje:

En dan zijn er de ontelbare beeldende kunstenaars die zich hebben uitgeleefd met de "stars and stripes". Jasper Johns, Jean-Michel Basquiat, Keith Haring, om er maar een paar te noemen. Recent vielen de versies van de Amerikaan Dave Cole op: Amerikaanse vlaggen gemaakt van duizenden speelgoedsoldaatjes of kogels.  Op 4 juli 2005 liet hij een vlag breien door twee graafmachines met reusachtige breinaalden.

Meest gelezen