Videospeler inladen...

Theo Francken (N-VA): "Wat ik van de PS verwacht, is dat er een gesprek plaatsvindt"

Oud-staatssecretaris en N-VA-boegbeeld Theo Francken herhaalt zijn oproep aan de PS om als grootste Franstalige partij met de N-VA te komen praten over een nieuwe federale regering. In "Terzake" zegt hij dat de N-VA "natuurlijk" bereid is om compromissen te sluiten.

De vorming van een nieuwe federale regering blijft aanslepen. In Terzake richt Theo Francken zich andermaal tot de PS en roept de Franstalige socialisten op om met de N-VA aan tafel te gaan. "Hoe kan je dingen oplossen of aankaarten als je niet met elkaar praat?", vraagt hij zich af. "Wat ik van hen verwacht, is dat er een gesprek plaatsvindt. Als twee mannen met de carrure van Elio Di Rupo en Bart De Wever samen zitten - geloof me - is er geen stil moment in de zaal. Dan zal er wel gepraat worden." 

"Onze deur staat open", aldus Francken. Moet de PS dan tegen haar zin over confederalisme gaan praten en is de N-VA bereid tot compromissen? "Natuurlijk", aldus Francken. In het confederalisme van de N-VA gaan alle bevoegdheden naar de deelstaten, die daarna met elkaar afspreken of ze bepaalde beleidsdomeinen toch nog samen willen organiseren. Voor de PS staat zoiets gelijk met de ontmanteling van België.

Vorige week richtte de oud-staatssecretaris zich op Twitter ook al tot de PS. Toen verweet hij de partij een gebrek aan staatsmanschap omdat ze niet met zijn partij wil praten.

Vóór de verkiezingen klonk het N-VA-discours nog enigszins anders en had N-VA-voorzitter Bart De Wever het zelfs over een veto tegen de PS. 

"Ik heb in Vlaanderen geen enkel veto gesteld. Alleen tegen de PS en Ecolo op het federale niveau", zei De Wever op 13 mei in "Kies 19", op Radio 1.

Die uitspraak dateert van voor de verkiezingen en op 26 mei heeft de kiezer het de politici niet gemakkelijk gemaakt. De informateurs Johan Vande Lanotte (SP.A) en Didier Reynders (MR) proberen een opening te zoeken, maar tot nu toe lijkt die zoektocht weinig of niets te hebben opgeleverd.

Meest gelezen