Videospeler inladen...

Tientallen doden bij luchtaanval op gevangenenkamp voor migranten in Libië

In een buitenwijk van de Libische hoofdstad Tripoli zijn zeker 44 doden en 130 gewonden gevallen in een gevangenenkamp voor migranten en vluchtelingen. Het kamp werd geraakt bij een luchtaanval. Volgens de internationaal erkende regering in Tripoli is het rebellenleger van generaal Haftar verantwoordelijk.

De luchtaanval raakte een hangar waarin zeker 120 migranten waren ondergebracht. De hangar maakt deel uit van een gevangenenkamp met in totaal meer dan 600 migranten en vluchtelingen, zegt het VN Vluchtelingenagentschap. Zij komen vooral uit Afrika.  Het kamp is gelegen in Tajoura, een oostelijke buitenwijk van Tripoli.

Vluchtelingenroute

Libië is een populair vertrekpunt voor migranten uit Afrika en Arabische landen die per boot Italië proberen te bereiken. Maar veel van hen worden uit de zee geplukt door de Libische kustwacht, die daarin door de Europese Unie wordt gesteund. Duizenden migranten komen zo in gevangenenkampen van de overheid terecht, waar ze volgens mensenrechtengroeperingen vaak in onmenselijke omstandigheden worden vastgehouden.

Bij de aanval vielen tientallen doden, onder hen vooral Afrikaanse vluchtelingen. Op beelden die circuleren op sociale media is een waar bloedbad te zien: afgerukte ledematen liggen verspreid tussen de spullen van de migranten en het puin. In ziekenhuizen in de buurt worden gewonden geopereerd.

Oorlog

De internationaal erkende regering in Tripoli beschuldigt het rebellenleger van generaal Khalifa Haftar van de aanval.  Met zijn Libische Nationale Leger (LNA) controleert hij al drie vierde van Libië. Hij wil de regering in Tripoli omver werpen en belegert sinds drie maanden de hoofdstad Tripoli.

De gevechten rond Tripoli dreigen Libië in een nieuwe langdurige oorlog te storten. In 2011 werd er al een burgeroorlog uitgevochten, waarbij dictator Kadhafi uiteindelijk werd verdreven en gedood. 

Herbekijk hieronder de reportage in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen