Videospeler inladen...

Veertien doden bij brand in mysterieuze Russische onderzeeër

Er is nog altijd veel onduidelijkheid over de brand in een Russische onderzeeër gisteren. Daarbij zijn veertien bemanningsleden omgekomen. Het Russisch ministerie van Defensie zegt dat de onderzeeboot wetenschappelijk onderzoek uitvoerde op de bodem van de oceaan, in de buurt van het Noordpoolgebied. Maar volgens Russische onafhankelijke media gaat het mogelijk om de geheimzinnige AS-12: een kleine kernonderzeeër die gebruikt wordt voor uiterst gevoelige missies.

Het incident deed zich maandagavond al voor, maar het Russische ministerie van Defensie had een hele dag nodig om met een mededeling te komen. Veertien bemanningsleden raakten vergiftigd door de rook die ontstond bij een brand en kwamen om het leven. De oorzaak van de brand is onbekend. Het ministerie zegt dat het gaat om een onderzoeksboot die voor wetenschappelijke doeleinden wordt ingezet, maar communiceert niet over het specifiek type onderzeeër.

Geheimzinnige onderzeeër

De Russische president Vladimir Poetin zei op televisie dat er aan boord zeven eersterangskapiteins waren en twee Helden van Rusland, dat is de hoogste eretitel in Rusland. Dat lijken wel erg hooggeplaatste militairen voor een onderzeeboot die aan wetenschappelijk onderzoek doet. Op basis van anonieme militaire bronnen schrijven Russische media dat het zou gaan om de uiterst geheime AS-12, ook wel bekend als de "Losjarik". 

De AS-12 zou nucleair worden aangedreven en een capaciteit hebben van 25 bemanningsleden. De onderzeeër zou in gebruik genomen zijn in het begin van de jaren 2000 en tot een diepte kunnen dalen van meer dan 6 kilometer. De AS-12 is bestand tegen de zware druk diep in de zee, omdat de boot bestaat uit enkele ballonvormige titanium stukken in de huls van een gewone onderzeeër. De onderzeeboot hangt onderaan de buik van een grotere kernonderzeeër en wordt losgelaten om tot grotere dieptes te duiken.

Het Amerikaanse Pentagon waarschuwde eerder al dat de onderzeeboot dient voor sabotagemissies. Zo zou de onderzeeër in staat zijn om bijvoorbeeld internetkabels op de bodem van de oceaan te saboteren.

Lees voort onder de afbeelding...

De ramp met de Koersk

Het is het dodelijkste ongeluk met een Russische ondzeeër sinds de ramp met de Koersk. Die kernonderzeeër zonk in 2000 naar de bodem van de Barentszzee. Alle 118 bemanningsleden kwamen om. De ramp legde de onderfinanciering en verloedering van het Russische leger bloot, een decennium na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. Vladimir Poetin, die toen net voor het eerst president was geworden, reageerde erg laat op de ramp en kreeg veel kritiek op zijn communicatie. 

Sindsdien heeft Rusland fors geïnvesteerd in het leger. En ook president Poetin heeft uit zijn fouten geleerd. Hij verscheen gisteravond op televisie met minister van Defensie Sergej Sjojgoe en drukte zijn diepste medeleven uit aan de nabestaanden van de slachtoffers. Poetin vroeg Sjojgoe om naar Severomorsk te vliegen, de marinebasis in het noorden van Rusland waar de onderzeeër intussen is aangemeerd. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen