AFP or licensors

Vermoedelijke dader van aanslagen in Tunis blaast zichzelf op bij poging tot arrestatie

Een 23-jarige verdachte van de dubbele zelfmoordaanslag in het centrum van de Tunesische hoofdstad Tunis vorige week heeft zichzelf opgeblazen om te vermijden dat hij zou worden opgepakt. Dat heeft het Tunesische ministerie van Binnenlandse Zaken gezegd.

De verdachte liet zijn zelfmoordvest ontploffen toen hij in de buurt van een tramhalte door de veiligheidsdiensten werd omsingeld, melden lokale media. Hij stierf ter plaatse. Niemand anders raakte bij het incident gewond, aldus het ministerie.

In Tunis vonden donderdag twee aanslagen kort na elkaar plaats. Een zelfmoordterrorist blies zich in het centrum van de stad op in een centrale laan in de buurt van de Franse ambassade. Niet veel later deed een tweede hetzelfde aan de achterdeur van het hoofdkwartier van de antiterreureenheid, in het stadsdeel al-Gorjani.

Volgens getuigen wilde de zelfmoordterrorist de gebouwen bestormen, maar kon de politie dit voorkomen. Bij de dubbele aanslag, die door de terreurgroepering Islamitische Staat werd opgeëist, kwam een politieagent om het leven en raakten acht andere mensen gewond.

Tunesië wordt gezien als het enige democratische succesverhaal van de opstanden tijdens de Arabische lente in 2010 en 2011. Maar na die opstanden kende het land een economische terugval en steeg ook de sociale onrust opnieuw. Bovendien werd het Noord-Afrikaanse land de voorbije jaren geregeld getroffen door aanslagen, waarvan de meeste worden opgeëist door IS.

Meest gelezen