Videospeler inladen...

"Dikke en zoete kersen" dit jaar, maar veel kerselaars bij mensen thuis zijn aangetast door kersenvliegen

Het warme weer van de afgelopen weken is gunstig voor de kersenoogst. Niet alleen zijn er veel, ze zijn ook nog eens van goede kwaliteit, zo blijkt. Maar voor wie thuis een kerselaar heeft staan, kan het anders zijn. Veel bomen van particulieren zijn aangetast door kersenvliegen. 

Bij de Belgische Fruitveiling in Sint-Truiden, de grootste Belgische organisatie van fruittelers, komen dagelijks meer dan 50.000 kilo kersen binnen. Over enkele dagen kan dat oplopen tot 70.000 kilo. En de kwaliteit is ook zeer goed. 

"We hebben geluk gehad, twee weken geleden", zegt fruitteler Karel Vaes uit Hoepertingen (Borgloon) aan Radio 2 Limburg. "Toen hebben we drie dagen regen gehad en de bomen waren aan het wachten op dat vocht. Daarna hebben we veel zon en warm weer gekregen. Daardoor hebben we ook mooie dikke kersen, ook al hangen er veel."  

Doordat we veel zon gehad hebben, zijn de kersen dik en heel erg zoet

"De oogst is inderdaad super dit jaar", zegt Gert Vets uit Emblem bij Ranst. "Doordat we veel zon gehad hebben, zijn de kersen dik en heel erg zoet."

Kersenvlieg

Een goed kersenjaar voor de telers, dus, maar voor veel particulieren is het dat het niet. Meer en meer bomen die niet bespoten worden, zijn aangetast door de kersenvlieg. "Er hangen wel veel kersen op de boom, maar er zitten wormpjes in", legt Paul Van Laer van de Nationale Boomgaardenstichting uit. "Daardoor zijn de kersen wat platter. Ik eet ze wel nog op, ik noem het proteïnerijke kersen, maar veel mensen zijn er vies van."  

Als je meerdere gaatjes in de kersen ziet, gaat het meestal om de Suzukivlieg. Die maakt de kersen ook zuur en waardeloos

"Je hebt niet alleen de Europese kersenvlieg, er is ook een Aziatische Suzukivlieg", gaat Van Laer verder. "Als je meerdere gaatjes in de kersen ziet, dan gaat het meestal om de Suzukivlieg. Die maakt de kersen ook zuur en waardeloos." Hoog in de bomen zijn de kersen minder aangetast. 

Kersenbomen behandelen is voor particulieren niet haalbaar. Maar er wordt gewerkt aan een alternatief, zegt Van Laer. "We hebben al heel wat testen gedaan met potjes met feromonen. Dat trekt de vliegen aan. En één keer in het potje, komen de vliegen in contact met een pleister met pesticide, waardoor ze sterven. Dus zo kunnen we die kersenvliegen te slim af zijn."

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen