Videospeler inladen...

75.000 mensen juichen renners Ronde van Frankrijk én Eddy Merckx toe bij ploegvoorstelling in Brussel

Op en rond de Grote Markt in Brussel hebben 75.000 mensen de ploegvoorstelling van de Ronde van Frankrijk bijgewoond. Dat meldt de politie op Twitter. Wielerlegende Eddy Merckx kreeg een eerbetoon. De Ronde gaat zaterdag van start.

Journalisten Ruben Van Gucht en Rodrigo Beenkens leidden de ceremonie van de ploegenvoorstelling op de Grote Markt die, net zoals de omliggende straten, helemaal vol wielerfanaten stond. De renners werden op het podium één voor één voorgesteld en dat ging gepaard met heel wat enthousiasme.

"Het grootste applaus was voor Greg Van Avermaet en Wout van Aert", zei VRT-journalist Jonas Maes ter plaatse. "Je ziet dat de renners genieten van de mensenmassa en van het mooie historische decor waar ze doorrijden. Sommigen hadden hun smartphone bij om het allemaal te kunnen filmen."

Greg Van Avermaet.
AFP or licensors

Ook de drievoudige wereldkampioen Peter Sagan kreeg veel applaus. Net zoals bij de presentatie van Vicenzo Nibali, één van de kanshebbers op de eindzege in deze 106de Ronde van Frankrijk.

Supporters uit alle delen van de wereld waren aanwezig. Zij konden op heel wat entertainment rekenen. Om 14 uur is het Fan Park op het De Brouckèreplein officieel geopend door vijfvoudig Tourwinnaar Bernard Hinault. De coureurs eindigden hun tochtje door de Brusselse straten voor de ploegenvoorstelling ook in dat Fan Park.

Rond 19.15 uur klom ook Eddy Merckx even het podium op de Grote Markt op. Dit jaar is het precies 50 jaar geleden dat hij de Ronde van Frankrijk voor het eerst won, meteen de aanleiding waarom de Grand Départ dit jaar in Brussel plaatsvindt.

"Ik hoop dat de mensen hier even hard van de start van de Ronde van Frankrijk zullen genieten als ik", zei Merckx. "Ik ben Brussel enorm dankbaar dat dit hier plaatsvindt. Het is de 100e verjaardag van de gele trui en de 50e verjaardag van mijn eerste Touroverwinning."

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen