Archief foto 2018
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Wellicht tientallen migranten en vluchtelingen verdronken 

Voor de kust van Tunesië is een bootje gezonken met 86 migranten en vluchtelingen aan boord. Vier overlevenden zijn naar het stadje Zarzis in Tunesië gebracht, waar één van hen later overleden is. 82 mensen zijn nog vermist. 

Het bootje is vertrokken vanuit Zuwara in buurland Libië. Niet ver daar  vandaan, in de buurt van de hoofdstad Tripoli, vernielde een bombardement in de nacht van dinsdag op woensdag nog een gevangenkamp voor migranten en vluchtelingen. Meer dan 50 mensen die er werden vastgehouden kwamen om. 

Het bombardement illustreert opnieuw hoe gevaarlijk de situatie in Libië is geworden voor migranten en vluchtelingen. Duizenden mensen zitten daar vast in detentiecentra, en kunnen niet weg, terwijl de gevechten in en om de hoofdstad steeds heviger worden.

Volgens getuigen schoten de bewakers van het detentiecentrum na het bombardement op de migranten en vluchtelingen die weg probeerden te komen. Overigens worden ook vandaag nog altijd mensen vastgehouden in het centrum dat deze week gebombardeerd werd.

Evacuaties uit Libië

De VN-vluchtelingenorganisatie en het migratieagentschap  van de VN evacueren al twee jaar vluchtelingen en migranten uit Libië naar buurland Niger.  Het is, behalve via mensensmokkel, zowat de enige manier om weg te raken uit het door chaos en oorlog geteisterde land.

Migranten kunnen zo terug naar huis begeleid worden. Mensen die in aanmerking komen voor vluchtelingenstatus kunnen in Niger de procedures doorlopen om vervolgens hervestigd te worden in andere landen. Ook België neemt zo elk jaar een aantal vluchtelingen op.

Maar de verdeling via hervestiging verloopt tegen een tempo dat niet hoog genoeg ligt om de noodzakelijke evacuaties uit Libië bij te houden. De uittredende Europees Commissaris voor Migratie Avramopoulos roept de Europese lidstaten daarom op om extra mensen op te vangen, nu de gevechten in Libië heviger zijn geworden.

Meest gelezen