Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Californië verbiedt discriminatie op basis van (afro-)kapsels

In Californië heeft de gouverneur een wet ondertekend die discriminatie van (afro-)kapsels op het werk of in het onderwijs verbiedt. De staat is de eerste in de VS die haarstijlen als dreadlocks, braids (vlechten) en twists als eigen aan zwarte Amerikanen definieert waardoor ze bescherming genieten.

"We veranderen de loop van de geschiedenis, hopelijk in het hele land, door te erkennen dat wat we historisch als professionele kapsels op het werk definiëren op een Eurocentrisch model van sluik haar is gebaseerd." Dat zei de Democratische senator Holly Mitchell vandaag toen gouverneur Gavin Newsom van Californië haar wet ondertekende die discriminatie van afro-kapsels op het werk en in het onderwijs verbiedt.

Concreet gaat het om haarstijlen als dreadlocks, braids of vlechten en twists. Als eerste staat in de VS stelt Californië dat zulke stijlen eigen zijn aan zwarte Amerikanen. Daarom moeten ze bescherming genieten. De wet breidt daarom de anti-discriminatiewetgeving uit door expliciet te vermelden dat "ras" ook "trekken die historisch met ras worden geassocieerd" behelst, zoals de textuur van haar en haarstijlen.

Gouverneur Gavin Newsom ondertekent de wet.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

De wet is opmerkelijk omdat het Amerikaanse Hooggerechtshof eerder heeft gesteld dat kapsel een gegeven is dat mensen kunnen veranderen of aanpassen en dat het daarom geen basis kan zijn voor klachten over discriminatie. Recent weigerde het hoogste rechtsorgaan in de VS nog de zaak van een vrouw in de staat Alabama die stelde dat ze een job niet had gekregen omdat ze weigerde haar kapsel te veranderen.

In december vorig jaar leidde een incident met een zwarte worstelaar tot commotie in de VS. Tijdens een wedstrijd kreeg de tiener uit New Jersey van de scheidsrechter te horen dat hij zijn dreadlocks moest afknippen als hij wou deelnemen. De gouverneur van Californië ziet het voorval als een duidelijk voorbeeld van de discriminatie waarmee zwarte Amerikanen te kampen krijgen.

Meest gelezen