Videospeler inladen...

Militaire machthebbers en oppositie in Soedan bereiken akkoord over overgangsregeling

In Soedan hebben de militaire machthebbers en de oppositie een akkoord bereikt over een overgangsregeling van drie jaar. De oppositie en de legerleiding gaan allebei een eigen raad vormen, die afwisselend het land gaan regeren. 

De militaire raad, die het land momenteel leidt, en de Alliantie voor Vrijheid en Verandering "zijn tot een akkoord gekomen" over de vorming van een orgaan met een "alternerend" leiderschap, dat een overgangsperiode van ongeveer drie jaar zal overzien, luidt het

Kort voor de mededeling had de militaire raad nog laten weten dat het als voorbereiding op verdere onderhandelingen met de oppositie 235 gevangenen van een rebellengroep had vrijgelaten. Volgens voorzitter Jamal Omar toonde deze maatregel aan dat de raad de vrede en stabiliteit in het land nastreeft. Het was de oppositie die de vrijlating had geëist van de gevangenen.

In Soedan vinden sinds december ongeziene volksprotesten plaats. Die leidden in april tot de val van president Omar al-Bashir. Sindsdien kibbelen het militair bestuur en de oppositie over de vorming van een overgangsregering, maar de gesprekken daarover vorderen maar zeer moeizaam. Op 3 juni kwam het tot een bloedige repressie van een vreedzame sit-in voor het hoofdkwartier van het leger in Khartoem. Daarbij vielen tientallen doden.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen