AFP or licensors

Dodelijk incident met Russische duikboot veroorzaakt door brand in batterijencompartiment

Het dodelijke incident met een Russische duikboot, dat eerder deze week aan veertien opvarenden het leven heeft gekost, is veroorzaakt door een brand in het batterijencompartiment. Dat heeft het Russische ministerie van Defensie meegedeeld. De kernreactor is niet getroffen, klinkt het ook, waarmee Moskou voor het eerst aangeeft dat de mysterieuze duikboot een kernonderzeeër is.

"De hoofdoorzaak is vastgesteld. Het gaat om een brand in het batterijencompartiment die zich aansluitend heeft verspreid", dat heeft minister van Defensie Sergej Sjojgoe gemeld in een rapport aan president Vladimir Poetin.

"De kernreactor (van de duikboot) is compleet geïsoleerd en gecompartimenteerd. De bemanning heeft alles in het werk gesteld om de installatie te beschermen, die volkomen operationeel is".

Het is de eerste keer sinds de tragedie dat Moskou aangeeft dat het om een kernonderzeeër gaat. Het type is evenwel nog niet onthuld.

De minister hoopt dat "het niet echt lang zal duren" om de duikboot te herstellen en weer te water te laten. Hij zei ook dat de families van de slachtoffers de officierensoldij zullen blijven ontvangen tot hun kinderen meerderjarig zijn, aldus het staatspersbureau Sputnik News. De bemanning dient op last van Poetin met staatseer worden overladen.

Toxische rook

Poetin had zijn Defensieminister opgedragen om persoonlijk naar Severomorsk, de thuisbasis van de duikboot, te vliegen om zich te laten informeren over de oorzaak van het incident dat zich volgens Moskou in Russische wateren heeft voorgedaan.

Op gezag van een militaire bron schreef het dagblad Kommersant dat het vuur kan zijn ontstaan door een kortsluiting, die kabels of olie in brand zou hebben gezet. Daarop voerde de ventilatie rook door de compartimenten.

Het inademen van toxische rook was officieel de doodsoorzaak van de veertien bemanningsleden. Toen de brand uitbrak sliepen ze. Ze hadden geen tijd hun bescherming aan te trekken. Slechts vijf opvarenden overleefden het incident door het vuur te blussen en het schip naar de oppervlakte te brengen. Nog volgens Kommersant hadden de opvarenden, die op training waren, geen echte ervaring in verband met brandbestrijding.

"Lotsjarik"

De officiële versie luidt dat de veertien hooggekwalificeerde officieren waren en dat de duikboot diende voor onderzoek onder water.

Het Kremlin liet woensdag weten geen gedetailleerde informatie meer te zullen verschaffen met verwijzing naar "staatsgeheim".

In de Russische pers klinkt het dat het gaat om een AS-31, een gemoderniseerde versie van de AS-12, die de bijnaam "Lotsjarik" heeft. Het is een geheim tuig voor speciale of onderzoeksoperaties, dat tot op zesduizend meter diepte kan duiken.

Meest gelezen