AFP or licensors

Na bombardement op detentiecentrum in Libië overweegt regering om alle migranten vrij te laten

Na de luchtaanval op een detentiecentrum voor vluchtelingen en migranten in Libië blijft het dodental oplopen. Er is intussen sprake van 53 dodelijke slachtoffers, onder wie zes kinderen. De regering van Libië overweegt om alle detentiecentra in het land te sluiten en de migranten vrij te laten "om hen in leven en veiligheid te houden."

In het detentiecentrum in de Libische hoofdstad Tripoli dat gisteren werd getroffen door twee luchtaanvallen, worden nog altijd lichamen vanonder het puin gehaald. Het dodental is intussen opgelopen tot 53, maar zou nog verder kunnen stijgen. Er zijn ook 130 gewonden.

Het is de dodelijkste luchtaanval sinds het Libische Nationale Leger (LNA) onder leiding van generaal Khalifa Haftar drie maanden geleden oprukte om de hoofdstad Tripoli te veroveren op het regeringsleger.  

Volgens de Verenigde Naties hebben bewakers van het detentiecentrum mogelijk geschoten op vluchtelingen en migranten die op de vlucht wilden slaan voor de bombardementen. 

Wapenwerkplaats

Het getroffen detentiecentrum ligt in de wijk Tajoura, in het oosten van Tripoli. In de getroffen loods verbleven zo'n 120 migranten en vluchtelingen, die door de Libische kustwacht werden opgepakt toen ze de Middellandse Zee wilden oversteken. In totaal zitten er zo'n 600 mensen vast in het detentiecentrum van Tajoura.

Migranten die de luchtaanval op Tajoura overleefden, zeggen dat ze door milities die samenwerken met het regeringsleger gedwongen werden om te werken in een wapenwerkplaats in het detentiecentrum. Dat er in het centrum wapens waren opgeslagen, maakte de plaats mogelijk tot een doelwit voor het leger van generaal Haftar.

"Lijden van migranten in Libië is ondraaglijk geworden"

Hoeveel migranten er nu nog in het detentiecentrum van Tajoura verblijven, is niet geheel duidelijk. Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) zijn het er ruim 300. Plannen om hen te evacueren waren er tot dusver niet, simpelweg omdat het op dit moment in of rond Tripoli nergens veilig is. 

De regering in Libië overweegt intussen om alle centra waar migranten en vluchtelingen opgesloten zitten te sluiten en de mensen vrij te laten "om hen in leven en veiligheid te houden". 

De aanval op het detentiecentrum doet de kritiek op de manier waarop migranten en vluchtelingen in Libië worden vastgehouden, oplaaien.

"Migranten die worden onderschept of gered op zee zouden niet naar Libië mogen worden teruggestuurd, want daar krijgen ze te maken met onmenselijke omstandigheden", zegt de IOM. "Het lijden van migranten in Libië is ondraaglijk geworden. Het moet voor iedereen duidelijk zijn dat Libië niet veilig is en dat duizenden levens nog altijd in gevaar zijn." 

In heel Libië worden 6.000 migranten en vluchtelingen vastgehouden in detentiecentra. De helft daarvan zit in of rond Tripoli, dat bestookt wordt door de troepen van Khaftar.

Meest gelezen