Europarlementslid Eppink: "Geef het gewoon toe: Europese Unie is kwestie van achterkamerpolitiek"

Volgens Derk Jan Eppink, Nederlands europarlementslid voor Forum voor Democratie, waren de Europese topbenoemingen één groot toneelstuk. "Wees daar gewoon eerlijk over, hoewel het leek alsof er een keuze was, was er geen", aldus het europarlementslid in "De ochtend" op Radio 1. Het systeem van spitzenkandidaten stelt Eppink sterk in vraag.

De benoemingscarroussel bij de Europese Unie gaat stevig over de tongen. De keuze voor wie de topjobs moet gaan invullen, noemen velen totaal onverwacht. Om er enkele op te sommen: onze ontslagnemende premier Charles Michel wordt Europees president, de Franse Christine Lagarde komt aan het hoofd van de Europese Centrale Bank, en de Duitse Ursula von der Leyen is aangewezen als commissievoorzitter. Die laatste was zelfs geen van de 6 spitzenkandidaten, die waren aangeduid door de verschillende politieke families om commissievoorzitter te worden. Het nieuwe systeem van spitzenkandidaten moest gezichten geven aan de Europese kiezer, en de verkiezingen zo transparanter en democratischer maken. 

Het is het normale machtsspel dat we altijd hebben gekend

Derk Jan Eppink, Nederlands europarlementslid
Nederlander Derk Jan Eppink in het Europees Parlement

"Dat hele spitzenkandidatengebeuren was gewoon een maat voor niks", zegt Derk Jan Eppink, het Nederlandse europarlementslid voor Forum voor Democratie. "We zijn de verkiezingen ingegaan met de belofte dat de spitzenkandidaten serieus zouden genomen worden. Maar vervolgens zijn ze via de achterdeur weer afgevoerd. Gewoon omdat het Frankrijk niet zinde", zegt Eppink. "Er is de kiezers een rad voor de ogen gedraaid. Het idee was dat er een keuze was, maar nu blijkt dat het een fopspel is geweest. Het is het normale machtsspel dat we altijd hebben gekend. Je zou je de vraag kunnen stellen of het allemaal wel zin heeft. Eigenlijk zijn het de regeringsleiders die de verschillende kandidaten naar voren schuiven. Dat wordt dan via achterkamers bedisseld. En dan komen er namen naar voren waarvan je eigenlijk lange tijd niks hebt gehoord."

Het hele pakket van topbenoemingen is eigenlijk erger dan ik had verwacht

Derk Jan Eppink, Nederlands europarlementslid

Vooral met de keuze van Christine Lagarde voor de Europese Centrale Bank heeft Eppink een probleem. "Het is al een politieke bank maar het wordt nog erger en komt volledig in handen van Frankrijk", zegt Eppink. "Dat land wil een transferunie in heel Europa, een geldstroom van Noord naar Zuid zeg maar. Dat zal tot ontzettend veel ruzie over geld leiden tussen Noord en Zuid. Een Française bij de ECB is het ergste wat je je kan voorstellen. Je spaargeld vloeit als water de deur uit", aldus het europarlementslid.

Ook over de Duitse Ursula von der Leyen heeft hij geen goed woord over. "Een mislukte Duitse minister van Defensie. Het Duitse leger is blij dat het van haar af is. Ik zal niet voor haar stemmen", aldus Eppink. "Het hele pakket is eigenlijk erger dan ik had verwacht", vult hij nog aan.

Wees gewoon eerlijk: we zijn trots op onze achterkamerpolitiek en we gaan zo verder

Derk Jan Eppink, Nederlands europarlementslid

Het feit dat de meeste topbenoemingen onverwacht zijn, is geen goede zaak voor de Europese politiek, vindt Eppink. "We krijgen met von der Leyen iemand die we helemaal niet kennen. Op die manier is het moeilijk om mensen nog naar de stembus te lokken voor de Europese verkiezingen. Hoewel het leek alsof er een keuze was, blijkt er achteraf geen keuze geweest te zijn", zegt Eppink. "Geef het dan toch gewoon toe en wees gewoon eerlijk: de Europese Unie is een kwestie van achterkamerpolitiek. Dat houden wij zo, daar zijn we trots op en we gaan zo verder. Wees er eerlijk over in plaats van een toneelstuk op te voeren", aldus Eppink.

Meest gelezen