Eurovisiesongfestival 2020 komt niet naar Amsterdam, maar er zijn nog 5 Nederlandse steden kandidaat

Na de overwinning van Duncan Laurence met "Arcade" in het songfestival in Tel Aviv is het aan Nederland om de editie van 2020 te organiseren. Amsterdam lijkt dan een logische keuze. Maar er is daar in mei al genoeg te doen, de organisatoren vinden geen voldoende grote zaal. Geen nood, nog 5 andere steden staan te trappelen om het songfestival te ontvangen.  

Amsterdam had gehoopt om het wereldwijd verspreide evenement in de Ziggo Dome te programmeren, maar die zaal is niet beschikbaar. Andere Amsterdamse zalen als de RAI en de Johan Cruyff ArenA waren ook niet vrij. Andere concerthallen zijn te klein.  

Nog 5 kandidaten

Even rees het plan om de wedstrijd te laten plaatsvinden op een heus festivalterrein, met een hoofdpodium, tenten, paviljoenen en foodtrucks. Maar ook dat bleek geen haalbare kaart.   

Vijf steden zijn nog in de running: Rotterdam, Utrecht, Den Bosch, Arnhem en Maastricht. Eerder vielen Den Haag, Breda en Leeuwarden al af.  Volgende week woensdag verstrijkt de kandidatuur.   

 De Nederlandse Publieke Omroep NPO heeft begrip voor de argumenten van Amsterdam. Volgende maand maakt de NPO bekend welke stad de enorme organisatie van het Eurovisiesongfestival op zich zal nemen.  

Het 65e songfestival is het eerste in 40 jaar in Nederland. In 1979 had Israel gewonnen, maar dat land haakte af voor de organisatie. De Nederlandse Xandra was toen 12e met "Colorado". Als toemaatje hieronder nog "C'est le dernier qui a parlé qui a raison" van Amina, de Franse inzending en bijna winnaar in 1991.  

Meest gelezen