Videospeler inladen...

Gedeeltelijk verbod op het oppompen van water uit beken en rivieren in 5 Limburgse gemeenten

In 5 Limburgse gemeenten mag er vanaf vrijdag geen water meer opgepompt worden uit enkele beken en rivieren. Het waterpeil is door de droogte te sterk gedaald. Voor boeren worden enkele uitzonderingen toegestaan.

Woensdag werd er ook al een captatieverbod in de provincie Antwerpen uitgevaardigd. Maar uit nieuwe metingen blijkt dat ook het waterpeil in de Limburgse beken en rivieren sterk gedaald is, na de hittegolf van eind juni

De dienst Noodplanning en Crisisbeheer van de provincie Limburg heeft daarom een beperkt captatieverbod uitgevaardigd voor enkele onbevaarbare beken en rivieren in Gingelom, Heers en Sint-Truiden en in Hechtel-Eksel en Lommel.

Uitzondering voor boeren

Boeren mogen wel nog water oppompen om hun dieren te laten drinken of voor de aanmaak van gewasbeschermingsmiddelen. Het captatieverbod gaat in op vrijdag 5 juli.

Wie zich niet houdt aan het captatieverbod riskeert een boete die kan oplopen tot 200 euro en een celstraf van 14 dagen.  Als het droog blijft, zullen er later wellicht nog meer maatregelen volgen.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen