Gentse superflitspaal op "werkvakantie" naar Zwitserland

De superflitspaal LIDAR, in de volksmond ook wel Sammeke genoemd, zal de hele zomer lang niemand flitsen in Gent. Het toestel is naar Zwitserland om daar opnieuw geijkt te worden. Tegen de start van het nieuwe schooljaar is hij terug.

Niet alleen mensen trekken er tijdens de zomervakantie op uit. De Gentse politie stuurt ook haar superflitspaal LIDAR naar het buitenland. "Hij is vertrokken naar Zwitserland en gaat daar een kleine rondreis doen van Zürich naar Bazel", zegt Eva Houpels van de Gentse politie. "Het werd hoog tijd dat hij nog eens geijkt werd. Dat moet wettelijk om de twee jaar gebeuren, zo leest hij zeker de juiste snelheden. De firma die Sammeke gemaakt heeft, doet dat in Zwitserland."

De LIDAR zal een hele tijd buiten strijd zijn want pas op het einde van de zomer verwacht de Gentse politie hem terug. "Er is ons beloofd dat Sammeke op tijd thuis zal zijn voor het nieuwe schooljaar, eind augustus dus", zegt Houpels. De Gentse politie heeft een superflitspaal of LIDAR sinds eind oktober 2015. Het was de eerste politiezone die zo'n paal aankocht.

Bij de start van elk schooljaar voeren de Gentse flikken de actie "Sammeke gaat naar school", dan wordt de LIDAR telkens aan een schoolpoort gezet om er te kijken of de "zone 30" gerespecteerd wordt. De rest van het (school)jaar verhuist Sammeke van wijk naar wijk en doet er telkens gerichte controles. Op sociale media maken mensen er een sport van om elkaar voor de superflitspaal te waarschuwen, al kan je er eigenlijk niet echt naast kijken en moet je uiteraard altijd de maximumsnelheid respecteren. 

Super

Sammeke is een superflitspaal, hij is niet alleen gigantische groot, hij weegt twee ton, werkt met een laser in de plaats van met een radar en daardoor kan hij ook in kleine straten in de binnenstad gebruikt worden. 

Foto LIDAR

Meest gelezen