Archieffoto: de rand van het stadje Horlivka, in Oost-Oekraïne, in december 2014.

Geweld in Oost-Oekraïne bedreigt toegang tot veilig water voor miljoenen mensen

Door een escalatie van het geweld in Oost-Oekraïne wordt de toegang tot veilig water en sanitaire voorzieningen bedreigd voor zowat 3,2 miljoen mensen, onder hen ook een half miljoen kinderen. Veiligheidswerkers riskeren hun leven in hun pogingen de infrastructuur te herstellen, meldt Unicef donderdag. De hulporganisatie vraagt om een onmiddellijk einde aan de beschietingen van waterinfrastructuur.

In de laatste week van juni troffen vijf beschietingen belangrijke waterinfrastructuur in de buurt van de zogenoemde contactlijn in Oost-Oekraïne. Die frontlijn is de grens die het gebied dat door Russischgezinde rebellen wordt gecontroleerd scheidt van de gebieden die onder controle staan van de regering in Kiev.

In de vroege ochtend van 29 juni bijvoorbeeld werden de waterpijpleidingen nabij Horlivka beschadigd door granaatscherven. De lijn voorziet meer dan drie miljoen mensen aan beide kanten van de contactlijn van water. 's Avonds moesten arbeiders aan een pompstation in de buurt van Vasylivka vluchten naar de plaatselijke schuilkelder, om aan de beschietingen te ontsnappen.

"Unicef roept nogmaals op tot een onmiddellijk einde aan de willekeurige beschietingen van vitale waterinfrastructuur en de bescherming van waterwerkers. Deze vrouwen en mannen riskeren hun levens om ervoor te zorgen dat kinderen en families toegang hebben tot proper water, een fundamenteel mensenrecht voor iedereen", zei Laura Bill, plaatsvervangend vertegenwoordiger van Unicef voor Oekraïne.

29 dagen zonder water

Sinds begin dit jaar hadden 3,2 miljoen mensen 29 dagen geen of beperkte toegang tot water, en werd 58 keer schade toegebracht aan sanitaire en watervoorzieningen. Sinds de start van het conflict werden negen waterwerkers gedood en 26 verwond, terwijl ze de watervoorziening van burgers probeerden veilig te stellen.

"Wanneer de toegang wordt afgesneden of verminderd, hebben kinderen en hun gezinnen vaak geen andere keuze dan vervuild water en onveilige sanitaire voorzieningen te gebruiken", zei Bill. "In april was er enkele dagen na een wateronderbreking een uitbraak van buikgriep. Als er geen einde komt aan de vijandigheden zullen meer kinderen blijven lijden."

Meest gelezen