Met een Belgisch paspoort kunt u 183 landen vrij binnen (en 7 andere weetjes over het bordeaux boekje)

Met een Belgisch paspoort kunt u momenteel vrij en zonder visum naar 183 landen reizen. Dat blijkt uit de jongste editie van de zogenoemde Henley Passport Index. Ons land staat daarmee op een 6e plek op de wereldranglijst.

Een landgrens oversteken: in de Europese Unie en zeker binnen de Schengenzone kan het al jaren zonder een paspoort (niet te verwarren met uw identiteitskaart), laat staan dat u een visum nodig heeft.

Wanneer u het continent verlaat, is het soms een ander verhaal. Toch valt het voor ons best mee want met een Belgisch paspoort kunt u momenteel liefst 183 landen binnen zonder dat u een visum moet aanvragen.

België staat daarmee op een gedeelde zesde plek van de zogenoemde Henley Passport Index. Dat is een index met de nuttigste paspoorten die de International Air Transport Association opstelt, een internationale organisatie waarvan zowat alle luchtvaartmaatschappijen lid zijn.

1. Wie staat bovenaan de index?

Japan en Singapore staan samen bovenaan de jongste editie van de index. Wie een paspoort van een van die twee landen in Azië heeft, mag 189 landen zonder visum in. Zuid-Korea, Duitsland en Finland staan op de tweede plaats. Met een paspoort van deze landen kunt u 187 landen zonder visum in. Denemarken, Italië en Luxemburg voltooien de top drie. Een paspoort van deze landen is goed voor een vrije toegang tot 186 landen.

2. Hoe doet België het in verhouding tot anderen?

Met een vrije toegang tot 183 landen doet België het even goed als Noorwegen, Griekenland en Ierland. Opvallend: daarmee staat ons land eveneens op gelijke hoogte met kleppers als de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Canada. België moet wel Frankrijk, Spanje en Zweden laten voorgaan op plaats 4 met 185 landen en Oostenrijk, Nederland, Portugal en Zwitserland op plaats 5 met 184 landen.

3. Hoe kan een land stijgen op de index?

Volgens de makers van de index toont onderzoek aan dat landen die democratiseren, stijgen op de lijst. Als inwoners van een land meer andere landen vrij binnen mogen met hun paspoort, dan versnelt dat tegelijk de democratisering en liberalisering in hun eigen land. De twee versterken elkaar dus waardoor sommige landen plots snel kunnen stijgen. 

4. Hoe kan een land dalen op de index?

Landen die zich isoleren, kunnen snel dalen op de lijst. In 2014 stonden de VS en het Verenigd Koninkrijk nog samen op de eerste plaats, nu vallen ze uit de top vijf. In het geval van de VS zou dat te wijten zijn aan het beleid van president Donald Trump die zich uit verschillende internationale organisaties terugtrekt. De brexitperikelen zouden het Verenigd Koninkrijk dan weer danig parten spelen.

5. Speelt geld een rol?

Jazeker. Als een land geld of investeringen nodig heeft, dan durft het al eens de visumplicht achterwege te laten. Zo hebben verschillende Afrikaanse landen de visumplicht afgeschaft voor landen uit de Golfregio. Die hebben immers geld dat Afrika goed kan gebruiken. Inwoners van de Verenigde Arabische Emiraten kunnen zo in 5 jaar tijd naar dubbel zoveel landen reizen zonder een visum.

6. Speelt uw eigen geld een rol?

Jazeker. Sommige landen proberen investeringen te lokken met de individuele belofte van een paspoort, een praktijk die bekend staat als "citizenship by investment". Dat is uiteraard een aantrekkelijk aanbod als het een paspoort is waarmee u vervolgens naar veel landen visumvrij kunt reizen. Landen die op die manier paspoorten verkopen, doen het veelal goed op de index. In Europa gaat het onder meer om Malta en Cyprus.

7. Welke landen bengelen onderaan de lijst?

Veeleer voorspelbaar doen landen in oorlog het slecht op de index. Helemaal onderaan staat Afghanistan. Een paspoort van dat land geeft slechts tot 25 landen toegang zonder visum. Irak, Syrië, Pakistan, Somalië en Jemen doen het nauwelijks beter.

Meest gelezen