Herman Van Rompuy over aanstelling van Charles Michel: “Ik heb het zien aankomen, hij heeft ernaartoe gewerkt”

“Ik heb het ook zien aankomen.” Dat zegt Herman Van Rompuy over de aanstelling van ontslagnemend premier Charles Michel (MR) als voorzitter van de Europese Raad. Van Rompuy zag dat Michel zich de afgelopen jaren opvallend ambitieus toonde op het Europese toneel. “Maar natuurlijk moeten de puzzelstukjes dan nog juist vallen”, reageert de voormalige president van Europa in het Radio 1-programma “De wereld vandaag”.

Herman Van Rompuy werd in 2010 de allereerste voorzitter van de Europese Raad. Net als Charles Michel werd hij toen als premier van België weggeplukt om “Europees president” te worden, zoals de functie gemeenzaam genoemd wordt.

Toen eergisteren bekend werd dat Michel de derde president van Europa wordt, was Van Rompuy verheugd en stuurde hij meteen een sms’je met felicitaties naar Michel. “En ondanks de duizenden sms’en die hij waarschijnlijk gekregen heeft, heeft hij mij bijna onmiddellijk geantwoord”, vertelt Van Rompuy voor la petite histoire.

Zien aankomen

“Ik heb het ook zien aankomen”, voegt Van Rompuy eraan toe. “Ik vind dat hij de laatste jaren naar die functie toegewerkt heeft. Hij heeft een grote activiteit aan de dag gelegd door een topvergadering te beleggen in Brussel. Mevrouw Merkel is daar naartoe geweest, zelfs de Franse president. Dat is allemaal geen toeval. Dus ik denk dat het voor hem een echte ambitie was”, zegt Van Rompuy post factum. 

(Lees verder onder de foto van Michel, geflankeerd door de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel, begin vorig jaar.)

“Natuurlijk moeten de (puzzel)stukjes dan nog juist vallen”, merkt Van Rompuy verder nog op. Zo herinnert hij eraan dat het goed uitkwam dat de christendemocratische EVP de voorzitter van Europese Commissie heeft gekregen, en dus niet belust was op de post van de president. Daarnaast heeft Michel ook geluk gehad dat de Nederlandse premier Mark Rutte geen ambitie had om de functie te bekleden, hoewel hij volgens Van Rompuy veel kans maakte.

Kleurloos figuur

Het Britse europarlementslid Nigel Farage vergeleek Van Rompuy kort na zijn aantreden met een natte dweil en tweederangs bankmedewerker. En vandaag schreef de krant De Morgen op zijn voorpagina dat “alleen kleurlozen een EU-topjob krijgen”.

Van Rompuy vindt dat dat er weinig toe doet en “daar moet Michel zich niets van aantrekken”, adviseert hij. Volgens hem is het resultaat het belangrijkste. “Na vijf jaar ben ik met opgeheven hoofd uit de Europese Raad kunnen stappen”, legt hij uit. “Iedereen was tevreden over het werk dat ik gedaan heb. Niemand sprak toen nog over kleurloosheid.”

Na vijf jaar ben ik met opgeheven hoofd uit de Europese Raad kunnen stappen.

Voormalig Europees president Herman Van Rompuy

En wat na die vijf jaar als Europees president? Is de politieke carrière van Michel dan ten einde? De voorzittersfunctie is volgens Van Rompuy alleszins het hoogste wat een Belgisch politicus kan bereiken. “Zelfs in Europa zijn er niet veel jobs die hoger worden aangeslagen." 

"Dus ik denk dat hij over vijf jaar, als hij 48 is, zijn politieke loopbaan niet als voleindigd mag beschouwen, maar dat het hoogtepunt dan wel achter hem ligt.” 

Beluister het volledige gesprek met Herman Van Rompuy in "De wereld vandaag":

Meest gelezen