Videospeler inladen...

Koeriers Deliveroo en Uber Eats krijgen uitstel voor belastingaangifte

Een deel van de fietskoeriers die maaltijden bezorgen voor Deliveroo of Uber Eats hebben nog geen fiscale fiche ontvangen.  Daardoor kunnen ze hun belastingaangifte niet indienen. De fiscus en de twee platformen zijn het oneens over het feit of ze al dan niet vallen onder de zogenoemde bijkluswet om onbelast bij te verdienen tot 6.250 euro per jaar.

Volgens de krant De Standaard gaat het om zo'n 2.000 fietskoeriers die gebruikmaken van de bijkluswet.  Woordvoerder Francis Adyns van de overheidsdient Financiën betwist dat het om zo'n groot aantal gaat: "Het gaat enkel om mensen die gebruikmaken van de bijkluswet om onbelast bij te verdienen via een erkend platform voor deeleconomie. Dat is maar voor een deel van de fietskoeriers het geval. De anderen werken als werknemer of als zelfstandige".

Maar volgens de fiscus voldoen fietskoeriers niet aan alle voorwaarden om gebruik te maken van de fiscaal gunstige regeling. " Eén van de voorwaarden om die wet in te roepen, is dat er een rechtstreeks contact moet zijn en een overeenkomst moet gemaakt worden tussen de koerier en diegene bij wie hij de maaltijd komt bezorgen. Dat is niet het geval", zegt Adyns.  Fietskoeriers  voeren gewoon een opdracht uit die zij via Uber of Deliveroo ontvangen. Zelf maken ze geen afspraak met de klant over de levering van de maaltijd en/of de prijs. 

De fiscus liet de deelplatformen al weten dat ze geen fiscale fiches voor inkomsten uit deeleconomie voor diensten, geleverd in 2018, kunnen afleveren. Daardoor hebben de koeriers in kwestie nog geen fiscale fiche ontvangen en kunnen ze ook hun belastingaangifte voor de personenbelasting niet indienen.  Op de website van Financiën staat te lezen dat ze uitstel krijgen tot 30 augustus om hun aangfite op papier of via Tax-on-web in te dienen.  "De fiscus maakt zich sterk dat tegen dan het conflict met de twee platformen over de interpretatie van de bijkluswet uitgeklaard zal zijn."

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen