Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Enkele dagen na toenadering tussen VS en Noord-Korea: "VS is geobsedeerd door sancties"

Noord-Korea haalt fel uit naar de VS, amper drie dagen na een historische ontmoeting tussen de Amerikaanse president Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Volgens Noord-Korea is de VS geobsedeerd door sancties. De uithaal is een reactie op een brief aan alle VN-lidstaten, waarin wordt opgeroepen tot meer sancties tegen de geïsoleerde dictatuur.

Afgelopen weekend schudden Trump en Kim elkaar nog hartelijk de hand in de gedemilitariseerde zone, op Noord-Koreaans grondgebied. Een historisch moment: geen enkele zittende Amerikaanse president zette al voet op Noord-Koreaanse bodem. Maar een paar dagen later lijkt de sfeer alweer verzuurd.  De vertegenwoordiging van Noord-Korea bij de Verenigde Naties beschuldigt de VS ervan dat het land geobsedeerd is door sancties.

"VS wil vrede ondermijnen"

De vurige uithaal is een reactie op een gezamenlijke brief van de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland van 29 juni. Daarin zouden ze alle VN-lidstaten oproepen om Noord-Koreaanse arbeiders in het buitenland naar huis te sturen. De VS zou Noord-Korea ook beschuldigen van het overschrijden van een bovenlimiet voor de invoer van aardolieproducten die in 2017 werd ingesteld.

De brief toont volgens Noord-Korea de twee gezichten van de Amerikanen. Ze zijn "meer en meer geobsedeerd geraakt door vijandige acties ten aanzien van Noord-Korea, terwijl ze ook praten over dialoog tussen Noord-Korea en de VS." Doorn in het oog van de Noord-Koreanen is bovendien dat de brief verstuurd werd op precies dezelfde dag waarop president Trump zijn voorstel deed voor de ontmoeting met Kim Jong-un in de gedemilitariseerde zone.

"Alle VN-lidstaten zullen waakzaam moeten blijven voor doelbewuste pogingen van de VS om de vreedzame atmosfeer te ondermijnen die op het Koreaanse schiereiland is opgebouwd," zegt de Noord-Koreaanse vertegenwoordiging bij de VN. Volgens de Noord-Koreanen beschouwt de VS sancties als "het wondermiddel voor alle problemen" en is dat "redelijk belachelijk". 

De VS heeft nog niet gereageerd op de mededeling.

Poging tot toenadering

De uithaal van Noord-Korea betekent een terugkeer naar de dreigende, vijandige communicatie die de relatie met de VS jarenlang tekende. De voorbije maanden probeerden president Trump en Kim Jong-un de banden aan te halen. Trump hoopt Noord-Korea zover te krijgen dat het zijn nucleaire programma zou stoppen en geen kernwapens meer zou proberen te ontwikkelen.

Meest gelezen