Poetin vraagt Italië om zich uit te spreken  voor herstel van relaties tussen de EU en Rusland

De Russische president Vladimir Poetin is op staatsbezoek in Italië. Tijdens een persconferentie in Rome sprak hij de hoop uit dat Italië zich duidelijk zou uitspreken voor het herstellen van volwaardige relaties tussen de Europese Unie en Rusland. Italië moet helpen om Brussel ervan te overtuigen dat de sancties tegen Rusland een vergissing waren, zei Poetin.

Dat de Russische president een staatsbezoek brengt aan Italië, is opvallend. Sinds de relaties met het Westen vertroebelden na de Russische annexatie van de Krim vijf jaar geleden, wordt Poetin maar zelden uitgenodigd in EU-lidstaten. Zeker niet voor een staatsbezoek. 

Maar de Italiaanse regering is Rusland traditioneel eerder gunstig gezind. Vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini heeft zijn bewondering voor Poetin nooit onder stoelen of banken gestoken, en vroeger stond ook voormalig premier Silvio Berlusconi op goede voet met de Russische president. Poetin en Berlusconi hebben trouwens een informele ontmoeting gepland.

Economische sancties

Maar centraal staat het officiële programma van Poetin in Italië. De Russische president had een onderhoud met premier Giuseppe Conte. Op de persconferentie die daarop volgde sprak Poetin zijn hoop uit dat Italië zich duidelijk zou uitspreken voor het herstellen van volwaardige relaties tussen de Europese Unie en Rusland.

Hij hoopt ook dat de Italiaanse regering de EU-leiders zal willen overtuigen om iets te doen tegen de economische sancties tegen Rusland. Poetin zei te begrijpen dat Italië weinig ruimte heeft om te manoeuvreren, maar hoopt dat het de EU begrip zal kunnen vragen voor de schade die Rusland door de sancties heeft geleden.

(lees voort onder de foto)

Sputnik

Eerder op de dag was Poetin ook al op audiëntie ontvangen bij paus Franciscus in Vaticaanstad. Het was al hun derde ontmoeting. Poetin en de paus spraken over Syrië, Oekraïne en Venezuela. 

Poetin ontmoette ook de Italiaanse president Sergio Mattarella en zit vanavond ook aan tafel met de vicepremiers Matteo Salvini (Lega) en Luigi Di Maio (Vijfsterrenbeweging).

Bekijk het verslag in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen