Angelo Van Schaik

"Het stinkt in de stad, overal liggen vuilniszakken op straat": Rome kampt met grote afvalproblemen

Voetpaden die versperd liggen met vuilniszakken en afvalcontainers die uitpuilen. Voor wie dezer dagen in Rome rondloopt, is het geen fraai zicht. Oorzaak? Een slecht afvalbeleid dat al jaren meegaat en nu weer opflakkert. "Het stinkt in de stad én er zijn gezondheidsrisico's." 

Beluister hieronder de uitleg van correspondent Angelo Van Schaik:

Rome, de stad van de Trevi fontein, het Colosseum en het Sint-Pietersplein. Redenen genoeg voor veel toeristen om een bezoekje te brengen aan de Italiaanse stad. Maar voor wie er nu op vakantie is, is het minder gezellig. Net als de inwoners struikelen zij her en der over vuilniszakken, die voetpaden versperren. 

"Momenteel ligt er zo'n 600 ton afval in de stad", zegt correspondent Angelo Van Schaik in "De ochtend" op Radio 1. "En dat terwijl het hier zo'n 35 graden Celsius is. Ik denk dat het duidelijk is dat het hier stinkt. Overal waar je komt, ruik je het. Eerst was het probleem er in de buitenwijken, maar nu is het ook zo in het toeristische centrum."

(Lees verder onder de foto.)

 Angelo Van Schaik

De oorzaak? Het slechte afvalbeleid in de stad. Want neen, de beelden uit Rome zijn geen primeur. Al jaren zijn er problemen met het afval. "Het gaat al langer niet goed met de afvalophaaldienst hier. Dat bedrijf zit met ernstige financiële problemen. Verschillende managers die de afgelopen jaren zijn aangenomen door het stadsbestuur zijn nu weer ontslagen, waardoor het probleem nu weer wat groter is. Bovendien is er geen verantwoordelijke voor milieuzaken binnen het stadsbestuur. Het is een puinhoop."

Maar er zijn meer problemen. Zo heeft de stad geen eigen vuilnisbelt. "Ooit was die er wel. Malagrotta was zelfs de grootste vuilnisbelt van Europa. Die werd in 2013 gesloten op vraag van de Europese Unie. De toenmalige burgemeester, Ignazio Marino, had een afvalplan klaar, maar zowel zijn eigen partij als de oppositie gingen er niet mee akkoord. Het plan is nooit van de grond gekomen."

(Lees verder onder de foto.)

 Angelo Van Schaik

"Ondertussen is Virginia Raggi burgemeester van de stad. Maar een oplossing heeft zij ook nog niet. Zij wilde het afval van Rome exporteren naar andere delen van Italië en naar het buitenland, maar dat kost veel geld. Conclusie? Niemand weet waar Rome met het afval naartoe moet en de ophaaldienst werkt niet goed. Bovendien zijn er ook hier geen verbrandingsovens. Eind vorig jaar was er dan ook nog brand in een afvalverwerkingsbedrijf. Als je dat allemaal samentelt, dan krijg je dit."

Geen pretje, dus, voor zowel inwoners als toeristen. "Maar er zijn ook gezondheidsrisico's", zegt Van Schaik. "Al die vuilniszakken trekken ongedierte aan, zoals ratten en kakkerlakken. En ze zijn - zeker in deze warmte - een broedplaats voor parasieten die ziektes kunnen overbrengen. De voorzitter van de artsenvereniging had in januari al gewaarschuwd voor de gevaren ervan. Nu heeft hij zijn boodschap herhaald en het is volgens hem nu dringender door het warme weer. Hij benadrukt dat er snel iets moet veranderen."

Meest gelezen