Videospeler inladen...

Schade blijft beperkt na zwaarste aardbeving in Californië in twintig jaar

In het zuiden van Californië lijkt de schade na de aardbeving donderdagavond al bij al beperkt. Volgens de eerste berichten zijn er geen slachtoffers, de hulpdiensten zijn wel overstelpt met oproepen. De Amerikaanse staat werd opgeschrikt door een schok met een kracht van 6,4 - de zwaarste sinds 1999 - voorafgegaan en gevolgd door verschillende zwakkere schokken.

De aardbeving situeerde zich op een diepte van 10,7 kilometer en werd onder meer in de miljoenensteden Los Angeles en Las Vegas gevoeld. Daardoor stak de vrees voor de "Big One", een superaardbeving op de San Andreas-breuklijn waarvoor wetenschappers al een tijdlang op hun hoede zijn, weer even de kop op. Volgens het Amerikaanse geologisch bureau USGS lag het epicentrum in de regio van Searles Valley en Ridgecrest, een afgelegen gebied op zo'n 240 kilometer ten noordoosten van Los Angeles. Californië ligt op de zogenaamde "Ring of Fire", een immense denkbeeldige gebogen lijn rond de Stille Oceaan waar zich ongeveer 90 procent van alle aardbevingen voordoen. 

Een legerbasis in de buurt meldt aanzienlijke schade te hebben opgelopen. De brandweer van Ridgecrest deed een twintigtal interventies, maar maakte geen melding van slachtoffers. De hulpdiensten van San Bernardino signaleerden schade aan sommige wegen, barsten in gebouwen en beschadigde elektriciteitspalen.

De burgemeester van Los Angeles twitterde dat in zijn stad "geen grote schade werd gemeld", en uit Las Vegas kwamen gelijkaardige berichten. President Donald Trump liet via Twitter weten dat hij volledig op de hoogte werd gehouden en dat alles "grotendeels onder controle lijkt".

In de staat Californië leeft het spookbeeld van de "Big One", een vernietigende aardbeving op de belangrijkste breuklijn, de San Andreas-breuk, die een van de komende decennia wordt verwacht. Hoewel de beving van donderdag de zwaarste is die de regio sinds 1999 heeft gehad, deed de schok zich niet voor op die gevreesde breuklijn.

Videospeler inladen...
De gevolgen van de aardbeving in een winkel in Lake Isabella in Californië.
AFP or licensors

Meest gelezen