Videospeler inladen...

Trump viert "Fourth of July" met vuurwerk en tanks: "We vieren onze geschiedenis en helden die onze vlag verdedigen"

In de Verenigde Staten hebben ze gisteren, op "The Fourth of July", hun nationale feestdag gevierd. Met tanks, vuurwerk en straaljagers pakte president Donald Trump het groots aan. Hij kwam ook met een speech van maar even één uur op de proppen. 

De Amerikaanse president Donald Trump maakte van de feestelijkheden ter gelegenheid van Independence Day - oftewel Onafhankelijkheidsdag - handig gebruik  om zichzelf in de kijker te zetten en toonde het nodige militaire machtsvertoon. Toeschouwers konden zich onder andere vergapen aan straaljagers, de imposante Air Force One, tanks en stunts van het vliegdemonstratieteam van het Amerikaanse leger, de Blue Angels.

Ondanks hevige regen troepten duizenden mensen samen aan het beroemde Lincoln Memorial in Washington DC, waar Trump een toespraak van een uur hield. "Vandaag komen we samen als één natie voor dit speciale eerbetoon aan Amerika", zei Trump, geflankeerd door twee tanks. "We vieren onze geschiedenis, ons volk en de helden die trots onze vlag verdedigen, de moedige mannen en vrouwen van het leger van de Verenigde Staten", klonk het terwijl straaljagers en andere legertoestellen overvlogen.

Lees verder onder de beelden van de show, de speech en het vuurwerk:

Videospeler inladen...
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Independence Day is in de Verenigde Staten traditioneel een apolitieke feestdag en tegenstanders verwijten Trump dan ook dat hij de viering kaapt om campagne te voeren voor de presidentsverkiezingen van volgend jaar. Ook het hoge kostenplaatje werd fel onder vuur genomen.

Campagnekwesties kwamen in Trumps speech niet ter sprake. Al zijn aandacht ging naar Amerikaanse successen en de militaire geschiedenis van het land. Zo noemde Trump de Amerikaanse troepen "de beste soldaten ter wereld" en riep hij jonge landgenoten op om zich aan te sluiten bij het leger. "We zullen nooit vergeten dat we Amerikanen zijn en de toekomst is aan ons", zei de president tegen de enthousiaste menigte. "De toekomst behoort toe aan hen die dapper, trots en vrij zijn."

Donald Trump bracht tot slot ook hulde aan onder andere de politie, de vrijwilligers en hulpverleners van 9/11 en verschillende prominente zwarte Amerikaanse figuren zoals Martin Luther King.

(Lees verder onder de foto's.)

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Bekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal laat" en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Het idee voor een groots opgezette viering van Independence Day - oftewel Onafhankelijkheidsdag - kreeg Trump twee jaar geleden, toen hij aan de zijde van de Franse president Emmanuel Macron de Franse nationale feestdag bijwoonde. Trump was onder de indruk van de militaire parade op de Champs-Elysées, en hoopte op een soortgelijke viering in Washington. Vorige Amerikaanse presidenten hielden het eerder bescheiden, met een feest in de tuin van het Witte Huis. 

Enkele maanden geleden kondigde Trump het evenement aan via zijn geliefde medium Twitter. "Hou de dag vrij! We zullen op 4 juli een van de grootste bijeenkomsten houden in de geschiedenis van Washington DC. Het zal "Een eerbetoon aan Amerika" heten en plaatsvinden aan het Lincoln Memorial. Een grote vuurwerkshow, entertainment en een toespraak van jullie favoriete president, ik!"  

Meest gelezen