AFP or licensors

Tusk wil dat parlement nieuwe Commissievoorzitter steunt: "Europa praat niet alleen over vrouwen, we kiezen er ook voor"

Europees president Donald Tusk heeft het Europees Parlement opgeroepen om de voordracht van Ursula von der Leyen als nieuwe Commissievoorzitter goed te keuren. "Voor het eerst zijn we er in geslaagd een perfecte balans man-vrouw te vinden", droeg hij onder meer aan als argument. Verschillende fracties uitten echter hun ongenoegen over hoe de topfuncties verdeeld zijn.

De voorzitter van de Europese Raad sprak deze voormiddag in Straatsburg de plenaire vergadering van het Europees Parlement toe, alvorens alle fractievoorzitters het woord kregen. Tusk verdedigde de keuze van de Europese leiders voor de verschillende topfuncties. De voordracht voor de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie moet echter nog goedgekeurd worden door het Europees Parlement.

Tusk riep het parlement op om zich achter Ursula von der Leyen te scharen. "Ik geloof erin dat we de goede keuze gemaakt hebben. Voor de eerste keer in onze geschiedenis, heeft de Europese Raad twee vrouwen en twee mannen gekozen om de belangrijkste instituties van de EU te leiden. Ik ben gelukkig en trots dat we een perfecte man-vrouwbalans gevonden hebben voor die topposities. Dit is een heel positieve verandering. Europa praat niet alleen over vrouwen, het kiest ook voor vrouwen."

Videospeler inladen...

Ook Maros Sefcovic, vicevoorzitter van de Europese Commissie die vandaag in naam van Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker sprak, benadrukte dat von der Leyen alle bekwaamheid heeft om de job van Commissievoorzitter uit te oefenen.

Tusk benadrukte ook dat hij tijdens de drie dagen van onderhandelingen over de Europese topfuncties, vaak overlegd heeft met de verschillende fracties in het Europees Parlement, "niet alleen uit respect, maar ook om er zeker van te zijn dat onze beslissingen goed gedragen worden."

Charmeoffensief

Nochtans heerst er heel wat ontevredenheid in het parlement over de manier waarop de staatshoofden en regeringsleiders de topfuncties uiteindelijk hebben verdeeld. De Europese Volkspartij bekritiseerde niet alleen de manier waarop maar ook het gebrek aan respect dat de leiders huns inziens voor het parlement hadden getoond. De EVP verdedigde ook het systeem van Spitzenkandidaten. "Wij verkiezen de stembus boven de achterkamerpolitiek." Toch zal de fractie de nieuwe Commissievoorzitter von der Leyen, die uit de EVP komt, steunen, "maar dan eerder uit verantwoordelijkheidzin, opdat Ursula von der Leyen de eerste vrouw aan het hoofd van de Europese Unie kan zijn".

Frans Timmermans was geen kandidaat van het Europese volk, maar van het linkse establishment. Ik ben blij dat hij weg is en ik hoop dat hij niet meer terugkeert.

Ryszard Legutko, Europese Conservatieven en Hervormers

Of ook de sociaaldemocraten en groenen dat zullen doen, valt nog af te wachten. Volgens Philippe Lamberts, de Belgische covoorzitter van de groene fractie, gedraagt het parlement zich als een schoothond van de Raad. Om het draagvlak voor von der Leyen te verbreden, lanceerde Tusk een charmeoffensief naar de groenen, die als een van de winnaars uit de Europese verkiezingen zijn gekomen. "Samenwerking met de groenen en hun aanwezigheid in de Europese besluitvormingsorganen zal niet enkel de regerende coalitie ten goede komen, maar Europa als geheel. Ik zal al mijn partners vragen om de groenen te betrekken bij de benoemingen", zei Tusk, die die boodschap naar eigen zeggen ook zal meegeven aan von der Leyen.

De nieuwe eurosceptische fractie Identiteit en Democratie riep het parlement op om consequent te zijn en tegen de kandidaat van de Raad stemmen. De Europese Conservatieven en Hervormers, de fractie waarin ook de N-VA zit, zijn naar eigen zeggen dan weer verheugd dat het systeem van Spitzenkandidaten "dood en begraven" is. "Frans Timmermans (de kandidaat-Commissievoorzitter van de Socialisten & Democraten, red.) was géén kandidaat van het Europese volk", zei Ryszard Legutko. "Timmermans was een kandidaat van het linkse establishment. Het is goed dat hij weg is en ik hoop dat hij niet meer terugkeert."

De stemming over de voordracht van Ursula von der Leyen als Commissievoorzitter vindt wellicht in de week van 15 juli plaats.

Meest gelezen