Videospeler inladen...

Australische student die in Noord-Korea vermist was, komt veilig aan in China 

De Australische student Alek Sigley (29), die in Noord-Korea studeerde maar die vorige week als vermist werd opgegeven, is terecht. Hij is eerder vandaag aangekomen op de luchthaven van Chinese hoofdstad Peking en stelt het goed. Hij verblijft daar nu in de Australische ambassade. Waarom hij in Noord-Korea werd vastgehouden, is nog niet duidelijk.

Vorige week werd de student, die Koreaanse literatuur studeerde aan de Kim Il Sung universiteit in Pyongyang, als vermist opgegeven door zijn vrienden. Nu is hij door het regime vrijgelaten en veilig in China aangekomen. Hij zal vanuit Peking doorreizen naar Japan, waar zijn vrouw woont.

De Australische premier Scott Morrison bedankte de Zweedse autoriteiten voor hun hulp bij de vrijlating van Alek. Australië wordt in Noord-Korea vertegenwoordigd door de Zweedse ambassade, omdat het er zelf geen diplomatieke vertegenwoordiging heeft. NK News, een nieuwswebsite die nieuws publiceert over Noord-Korea, zei dat de jongeman vrijgelaten werd na een bezoek van een afgezant van de Zweedse regering aan Noord-Korea. 

(Lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

In 2013 richtte Alek zijn bedrijf Tongil Tours op, dat rondleidingen organiseert voor westerse toeristen in de geïsoleerde dictatuur. Hij werkte ook samen met Engelstalige media zoals NK News, gevestigd in Seoul, Zuid-Korea.

Hij was de enige Australische student die permanent in Noord-Korea verbleef. Hij schreef blogberichten en een artikel in The Guardian over zijn leven in de Noord-Koreaanse hoofdstad. Hij vermeed echter politieke kwesties. 

Waarom de student opgepakt zou zijn, is nog niet duidelijk. Het is niet de eerste keer dat Noord-Korea westerse bezoekers vasthoudt. De Amerikaanse toerist Otto Warmbier, die een vlag stal, werd na anderhalf jaar detentie in een comateuze toestand uitgeleverd aan zijn thuisland, waar hij niet veel later overleed. 

AFP or licensors

Meest gelezen