Nieuwe geluidsschermen veroorzaken onveilige situaties voor fietsers in Zele

Langs de N445 in Zele veroorzaken nieuwe geluidsschermen erg onveilige situaties voor fietsers. De wegbeheerder experimenteert er met een nieuw soort geluidsscherm dat deels op het fietspad staat, maar fietsers kunnen er helemaal niet meer voorbij. Burgemeester Hans Knop (CD&V) vraagt snel een oplossing.

Het Agentschap Wegen en Verkeer test in Zele een nieuw soort geluidsscherm: diffractoren. Dat zijn kleinere geluidsschermen dan de grote zwarte die je bijvoorbeeld langs de snelwegen ziet. Ze buigen het geluid van het verkeer naar boven af. Het Agentschap contacteerde de gemeente en vroeg of de geluidsschermen deels op het fietspad geplaatst mochten worden voor de duur van het experiment (twee maanden). Burgemeester Hans Knop (CD&V) gaf daarvoor toestemming omdat Wegen en Verkeer beloofde dat fietsers niet gehinderd zouden worden. Dat blijkt nu niet het geval. Fietsers kunnen er gewoon helemaal niet meer door. 

Overleg

Burgemeester Knop overlegt intussen met het Agentschap om een oplossing te zoeken: "In eerste instantie hadden we geen toestemming gegeven voor dit experiment. Het leek erop dat fietsers helemaal niet meer door zouden kunnen. Ze helemaal omleiden, leek ons geen goed idee. Het is niet de bedoeling dat zij het slachtoffer zijn van een experiment. We hebben dan een compromis gesloten met het Agentschap waardoor de geluidsdiffractoren konden geplaatst worden zodat het experiment zou slagen maar de fietsers amper zouden hinderen." Maar de plaatsing gebeurde dus niet zoals afgesproken. "We zoeken nu samen met het Agentschap naar een manier om het fietscomfort toch opnieuw te verhogen", zegt Knop. 

Test

De diffractoren staan er twee maanden lang en zijn een experiment van het Agentschap, de N445 leent er zich perfect voor omdat het een lange weg is waar zowel geluidsmetingen gedaan kunnen worden op stukken mét en zonder diffractoren. Zo kunnen de data makkelijk vergeleken worden en zijn er weinig andere omgevingsfactoren die een rol spelen. Het is niet de bedoeling dat op die weg ook een permanent geluidsscherm komt.  

kasto80

Meest gelezen