Videospeler inladen...

Nederlandse topcrimineel Willem Holleeder schuldig aan 5 moorden: veroordeeld tot levenslange celstraf

Vandaag kwam er in Nederland een einde aan het proces-Holleeder. De rechtbank heeft Willem Holleeder veroordeeld tot een levenslange celstraf. Hij werd schuldig bevonden aan de uitlokking van vijf moorden, een doodslag, een poging tot moord, het toebrengen van zware lichamelijke letsels en het lidmaatschap van een criminele organisatie.

 

Het openbaar ministerie eiste een levenslange celstraf voor Holleeder. Zijn advocaat pleitte voor de vrijspraak wegens een gebrek aan bewijzen. De zaak tegen Holleeder was voornamelijk gebaseerd op getuigenverklaringen van onder meer zijn twee zussen en een ex-vriendin. Direct bewijs voor de misdaden was er niet, zoals DNA-sporen of telefoontaps. Rechter Frank Wieland achtte in zijn vonnis de verklaringen van de zussen en ex-vriendin wel betrouwbaar. "We hebben geen onderbouwing aangetroffen dat de verklaringen op elkaar zijn afgestemd."

 

 

Levenslange straf

Het gaat om moorden gepleegd tussen 2002 en 2006 op zijn schoonbroer Cor van Hout, vastgoedmagnaat Willem Endstra, drugshandelaar Kees Houtman, kroegbaas Thomas van der Bijl, en doodslag op botenhandelaar Robert ter Haak. Deze laatste was aanwezig bij de liquidatie van van Hout en raakte zwaargewond, maar overleed enige tijd later aan zijn verwondingen. Daarnaast werd Holleeder ook schuldig bevonden aan de mislukte liquidatie van crimineel John Miermet. Hij werd later alsnog vermoord.

Ook het lidmaatschap van een criminele organisatie werd bewezen geacht. Volgens de rechtbank is het duidelijk dat de man een voorname rol speelde in de misdaadorganisatie samen met zijn kompanen Dino Soerel en Stanley Hillis. De eerste kreeg in 2017 al levenslang en Hillis werd vermoord in 2011. 

 

De rechtbank vond dat levenslang de enige gepaste gevangenisstraf is voor Holleeder. Hij wou niet meewerken aan een persoonlijkheidsonderzoek en de rechtbank achtte de kans op herhaling dan ook groot.  "Er is naar voren gekomen dat u een man bent met vele verschillende gezichten die u naar believen laat zien om uw doelen te bereiken. Uit de feiten echter, blijkt u een man die gewetenloos en onverschillig meent te beslissen over leven en dood van anderen", besloot rechter Wieland.

 
Er is naar voren gekomen dat u een man bent met vele verschillende gezichten die u naar believen laat zien om uw doelen te bereiken. Uit de feiten echter, blijkt u een man die gewetenloos en onverschillig meent te beslissen over leven en dood van anderen
rechter Frank Wieland

Sander Janssen, advocaat van Holleeder,  tweette kort voor de middag een handgeschreven briefje van zijn cliënt met een eerste reactie. Holleeder weerlegt in het briefje zijn schuld en bekritiseert onder meer de media.  "Ik heb bij de rechtbank vaak mijn zorg uitgesproken dat de ongekende mediacampagne die mijn zusters, met behulp van journalisten, tegen mij gevoerd hebben, zijn effect niet zou missen." Zijn zus Astrid heeft namelijk een internationale bestseller over haar broer geschreven en deze werd ook verfilmd in 2019 als een zesdelige televisieserie.

Holleeder besliste om in beroep te gaan tegen de uitspraak. 

Ik heb bij de rechtbank vaak mijn zorg uitgesproken dat de ongekende mediacampagne die mijn zusters, met behulp van journalisten, tegen mij gevoerd hebben, zijn effect niet zou missen
Willem Holleeder

Wie is Willem Holleeder?

Willem Holleeder, bijgenaamd de Neus, stond in Nederland bekend als een van de grootste criminelen van de afgelopen decennia. In 1983 was hij betrokken bij de ontvoering van de biermagnaat Freddy Heineken en zijn chauffeur Ad Doderer. Samen met onder andere zijn schoonbroer Cor van Hout vroeg hij 35 miljoen gulden (+/- 16 miljoen euro) losgeld in ruil voor hun vrijlating.

Nadien vluchtten de schoonbroers naar Parijs waar ze zouden worden opgepakt en uitgewezen. Holleeder kreeg in 1987 voor de ontvoering elf jaar gevangenisstraf. Bijna twintig jaar later wordt van Hout geliquideerd door Holleeder.

Na zijn vrijlating komt hij opnieuw in contact met het criminele milieu en houdt hij zich bezig met drugshandel, witwassen en afpersing. Hij wordt opnieuw veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de afpersing van Willem Endstra, een vastgoedmagnaat die hij later zou liquideren. 

Na vijf jaar komt Holleeder voorwaardelijk vrij maar schendt hij zijn voorwaarden door de bekende misdaadjournalist Peter R. De Vries thuis te bedreigen. In 2014 wordt Holleeder opnieuw gearresteerd.

Sindsdien verblijft hij in de Extra Beveiligde Inrichting in Vucht. Daar zou hij volgens het openbaar ministerie een moordaanslag proberen te organiseren op zijn zussen en journalist Peter R. De Vries. De zussen en een ex hebben immers belastende verklaringen afgelegd tegen hem en Peter R. De Vries zou hen daarbij geholpen hebben. Holleeder ontkent.  

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

 
Videospeler inladen...

Meest gelezen