BELGA/WARNAND

Iedereen weer aan de slag bij Asco na cyberaanval

Bij de Zaventemse producent van vliegtuigonderdelen Asco wordt vanaf maandag het werk volledig hervat. Ook de laatste werknemers kunnen dan opnieuw aan de slag. Vier weken na de zware cyberaanval meldt het bedrijf dat het opnieuw op volle toeren zal draaien. Om de achterstand in te halen neemt Asco snel en tijdelijk een honderdtal technici en een aantal bedienden in dienst. 

Asco levert onderdelen aan grote vliegtuigbouwers zoals Boeing, Airbus en Lockheed Martin. In die sector liggen geheimhouding en veiligheid gevoelig. Een maand geleden werd het computernetwerk van het bedrijf getroffen door een cyberaanval. Daarom besliste Asco om wereldwijd zijn activiteiten stil te leggen. En dat is uitzonderlijk.

In Zaventem werden de zowat 1.000 werknemers tijdelijk werkloos. Zeer geleidelijk wist Asco zijn productie opnieuw op te starten. Sinds eind vorige week zijn alle arbeiders weer aan de slag en vanaf maandag kunnen ook een honderdtal bedienden in ondersteunende diensten weer aan het werk. "De tijdelijke werkloosheid door overmacht wordt opgeheven", bevestigt Vicky Welvaert, HR-manager bij Asco. 

Tijdelijke versterking

De productie draaide deze week nog niet op volle capaciteit. Want een aantal handelingen die vroeger automatisch gebeurden, worden nu manueel uitgevoerd. De vliegtuigonderdelenproducent loopt daardoor achter met bestellingen. Alle 1.000 werknemers worden vanaf maandag ingeschakeld om de opgelopen achterstand weg te werken, al zal dat nog maanden duren. Daarom is het bedrijf ook op zoek naar een honderdtal technici en een aantal bedienden om tijdelijk bij te springen.

Het blijft onduidelijk wie de computers van Asco heeft gehackt en waarom. Het gerechtelijk onderzoek naar de de verantwoordelijken voor deze cyberaanval loopt nog. 

Meest gelezen