Kerkhof in Londen
Avalon. All rights reserved.

Britse kerkhoven liggen vol, zien we binnenkort graven langs snelwegen of naast fietspaden? 

De Britse kerkhoven liggen vol. Overvol. En stilaan vormt dat een groot probleem in Groot-Brittannië, want waar kunnen de doden nog begraven worden? Er liggen nu verschillende plannen op tafel om het tekort op te vangen - denk bijvoorbeeld aan kerkhoven aanleggen langs snelwegen of fietspaden. "Het is echt een nijpend probleem", zegt onze correspondente Lia van Bekhoven.

De "burial crisis" (of de begraafplaatsencrisis), zo wordt het nijpend plaatstekort op kerkhoven in Groot-Brittannië omschreven. Kort gezegd: de kerkhoven liggen vol, er is nauwelijks plaats meer. "Het is een oud probleem, dat al jaren speelt", duidt correspondente Lia van Bekhoven, "Er overlijden ieder jaar ruim een half miljoen Britten en het is echt zoeken wat te doen met die stoffelijke resten." Dat blijkt niet alleen een Brits probleem, ook in Nederland bijvoorbeeld liggen de kerkhoven vol. "Maar daar worden de doden van lang geleden geruimd. Dat ligt in Groot-Brittannië veel gevoeliger en zal niet snel gebeuren. Dus is er een nijpend probleem."

Er overlijden ieder jaar ruim een half miljoen Britten en het is echt zoeken wat te doen met de stoffelijke resten

Correspondente Lia van Bekhoven

En is cremeren dan geen oplossing?

"Het zou een oplossing kunnen zijn", zegt Van Bekhoven. "Maar veel crematoria liggen ook vol. Mensen besluiten vaak al om de pot met as niet terug te geven aan het crematorium, maar om het te verspreiden of thuis te bewaren. Bovendien wordt al 70 procent van alle mensen die overlijden, gecremeerd. En dat is ongeveer het maximum dat je kan verwachten. In sommige culturen is cremeren niet toegestaan. Dus ook dat is geen oplossing."

Dus wordt er creatief nagedacht…

"Een van de plannen is om begraafplaatsen te maken langs snelwegen, verlaten industrieterreinen, lege en ongebruikte plekken. Dat zou dan op een milieuvriendelijkere manier gebeuren: geen kist dus, maar gewoon in een doek of een mand. En als men daar dan elke keer een boom op plant, wordt ineens de vervuiling en de klimaatopwarming aangepakt."

Dat is niet het enige plan dat op tafel ligt: "Een ander plan is om te kijken naar de Verenigde Staten, waar in sommige gebieden lijken in stalen vaten met zaagsel en stro gestoken worden. Daardoor vergaat het lichaam heel snel, in 30 dagen, en die compost kan dan ook weer gebruikt worden om groenten, planten en bomen op te kweken."

Mag dat zomaar allemaal?

Het simpele antwoord: ja. "De regels in Groot-Brittannië zijn heel soepel, gek genoeg. En veel Britten weten dat niet. Maar volgens de Britse wet mag iedereen overal begraven worden als het op het eigen grondgebied is en als men niet overleden is aan een besmettelijke ziekte."

"Is dat niet het geval kan de dode worden bijgesteld in je eigen achter- of voortuin. Dat is niet schadelijk, het stinkt niet, het vervuilt het grondwater niet. De aarde functioneert als een geurverdrijver, niet als een vervuiler. Dus je kan je overleden grootvader onder je terras in je tuin begraven."

Volgens de Britse wet mag iedereen overal begraven worden als het op het eigen grondgebied is

Correspondente Lia van Bekhoven

Herbeluister hier het gesprek met Lia van Bekhoven:

Meest gelezen