Flip Franssen

Wanneer vertrekt u dit weekend het best met de auto op vakantie? En wat zijn de knelpunten in België en Europa?

Voor veel mensen zijn de zomer- en bouwvakanties nu echt in aantocht. En daar zijn dus ook de vakantiefiles. Waar en wanneer wordt het moeilijk op de weg, in België en in de vakantielanden? We loodsen u erdoorheen.

Dit weekend komt de drukte op de Europese wegen goed op gang, met vooral files richting het zuiden. Zondag is de beste dag om af te reizen. In de richting van zuid naar noord worden er nog geen problemen verwacht. In België zal de start van de Ronde van Frankrijk het hele weekend problemen veroorzaken in Brussel, maar op zaterdag zeker ook in Vlaanderen.

Het eerste echt drukke weekend (6-7 juli) naar het zuiden

In Frankrijk wordt het volgens Touring zaterdag erg druk rond Parijs (code rood). Op de andere verbindingen wordt het druk met wat files, maar zonder veel erg (oranje). Zondag is een groene dag zonder verkeersproblemen en dus de beste vertrekdag. Sinds 1 juli is het milieuvignet “Crit’air” ook verplicht op de Périphérique van Parijs. Voor oude dieselwagens met Euronorm 2 of lager is de oude ring zelfs helemaal verboden terrein. Wie de tweede ring (A86) of de derde ring (A104, La Francilienne) rond Parijs gebruikt, heeft géén vignet nodig.

Zaterdag 6 juli is in Duitsland een belangrijke vertrekdag. Het wordt druk met kleinere files (code oranje). De grootste vertragingen worden verwacht op de A1 van Hamburg naar Lübeck en op de A7 naar Denemarken. In het zuiden zijn de knelpunten vooral Nürnberg (A3/A9), München en de A8 van München naar Salzburg. Let ook op de werkzaamheden op de snelwegen: daar ontstaan soms de langste files. Bereid je rit door Duitsland dus goed voor, je kan dan veel tijd besparen.

Ook in Oostenrijk geldt code oranje, met vooral vertragingen op de A10 Tauernsnelweg (richting Villach, Slovenië en Kroatië) en op de A13 Brennersnelweg, richting Italië. Op zondag blijft het druk maar zonder echte files (code geel).

In Zwitserland kwam de drukte in zuidelijke richting gisterenmiddag al stevig op gang. Vandaag wordt ronduit moeilijk (code rood). Files zijn onvermijdelijk aan de Gotthardtunnel (A2 Basel - Chiasso), voor de Italiaanse grens bij Chiasso en in de omgeving van Bern, Montreux en Zürich.

In Italië en Spanje wordt vandaag een oranje dag. In Italië zullen er vooral problemen zijn op de A22 Brenner - Verona, in de omgeving van Milaan en op de A1 Bologna – Firenze – Rome - Napels. In Spanje ontstaan files op de A7 Frankrijk – Barcelona – Murcia en rond Madrid.

Wat brengt de rest van de zomer op de Europese wegen?

Vanaf het weekend van 13 juli zal de zomerdrukte in Europa verder aanzwellen. Gulden regel: niet vertrekken op vrijdag en zaterdag, als je dat kan, en vermijd ook zaterdagen als je weer huiswaarts wil.

De zogenoemde zwarte periodes van de zomer worden zonder enige twijfel de weekends van 2-4 augustus en van 9-11 augustus voor het vertrek én de terugkeer. Zaterdag 3 augustus wordt de allerdrukste dag van de zomervakantie: ellenlange files in beide richtingen en dus beter te mijden.

Waar moet je dit weekend in België op letten?

Bij ons start het bouwverlof in Wallonië, in Leuven en (delen van) Antwerpen. En net zoals de Duitsers kennen de Nederlanders een zogenoemde vakantiespreiding. De ‘regio zuid’ vertrekt daar als eerste op vakantie. De meeste Nederlanders rijden via Antwerpen en Luik naar het zuiden. Vandaag zal het rond de middag aanschuiven worden aan de Kennedytunnel richting Gent en bij Tervuren richting Waterloo.

"Le grand départ" in Brussel

De grootste hinder zal dit weekend door de Ronde van Frankrijk veroorzaakt worden. Vandaag zullen er tijdens de eerste etappe problemen zijn voor automobilisten in Brussel, Vlaams-Brabant, Henegouwen en Waals-Brabant. Door het parcours zijn veel lanen en gewestwegen gesloten.

Zondag zijn er door de ploegentijdrit alleen beperkingen in Brussel. Maar die zijn wel erg ingrijpend: zo kan je via de A12, de E40 vanuit Leuven en de E411 met de auto de stad niet in. Wie met de trein naar een museum in Brussel wil, of wil winkelen, moet wel rekening houden met volle wagons en vooral erg veel wielersupporters op de zitbanken.

Wil je deelnemen aan het Tourfeest of moet je om een andere reden zaterdag of zondag in Brussel zijn? Ga dan via dit handig overzicht na wat je kan doen.

Wordt het volgende week in België minder druk op de weg?

Omdat steeds meer mensen met vakantie vertrekken, zullen de ochtendspitsen rustiger worden. Donderdag 11 juli zal voor veel Vlamingen het startsein zijn voor de zomervakantie, want door de Vlaamse feestdag nemen werknemers bij veel openbare diensten op vrijdag al een brugdag.

In het grootste deel van de provincies Oost- en West-Vlaanderen én in Limburg begint het bouwverlof op vrijdag 12 juli en zaterdag 13 juli. Dat zijn véél mensen. Op vrijdagmiddag 12 juli mag je rond de grote steden toch nog flink wat drukte op de weg en in de trein verwachten.

In de noordelijke provincies van Nederland begint de schoolvakantie ook, net zoals in de erg dichtbevolkte Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Duitse toeristen gebruiken onze wegen vooral voor een bestemming aan de Belgische kust of in Zeeland, in het westen van Frankrijk of Spanje. Je zal dus véél buitenlandse nummerplaten op de weg zien.

Vanaf het weekend van de nationale feestdag: eindelijk rust op de weg

Het weekend van 20 juli is zowat de laatste grote vertrekperiode in juli voor mensen die op vakantie gaan. In Midden-Nederland start de schoolvakantie en in de kantons Hamme en Lokeren (en nog een deel van West-Vlaanderen) het bouwverlof. De nationale feestdag 21 juli valt op een zondag. De grootste drukte op de wegen komt op ons af op vrijdag 19 juli.

Meest gelezen