Europees Commissievoorzitter Juncker: "Benoeming opvolger niet transparant"

Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker vindt de manier waarop zijn opvolgster Ursula von der Leyen benoemd is, niet transparant. Hij betreurt ook dat de Europese leiders het systeem van de spitzenkandidaten hebben genegeerd.

Tijdens een persconferentie in de Finse hoofdstad Helsinki uitte Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker kritiek op de manier waarop de Europese staatshoofden en regeringsleiders zijn opvolgster Ursula von der Leyen hebben aangeduid. "Het proces was niet zo transparant", vindt Juncker.

In tegenstelling tot zijn eigen benoeming vijf jaar geleden, merkte hij op. Juncker was toen een zogenoemde spitzenkandidaat voor de EVP en werd Commissievoorzitter na campagne te hebben gevoerd voor de Europese verkiezingen. Juncker betreurt dat het systeem van de spitzenkandidaten deze keer door de lidstaten is genegeerd.

"Helaas is het geen traditie geworden", zegt de Luxemburger. "Ik heb in de Raad gezegd dat ik altijd al had gedacht dat ik de geschiedenisboeken in zou gaan, maar niet op deze manier. Nu ben ik een zeer unieke soort, want ik ben de eerste en laatste spitzenkandidaat."

Ursula von der Leyen werd dinsdag naar voren geschoven in een pakket met drie andere topjobs. De Franse Christine Lagarde is genomineerd als voorzitter van de Europese Centrale Bank, de Spanjaard Josep Borrell wordt de nieuwe Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid, en Belgisch premier Charles Michel wordt de voorzitter van de Europese Raad.

Von der Leyen moet nu wel nog een meerderheid van het Europees Parlement achter zich zien te krijgen. Die stemming vindt normaal in de week van 15 juli plaats.

Meest gelezen