Eva Mozes Kor, overlevende van nazidokter Mengele, overleden na bezoek aan Auschwitz

De van oorsprong Roemeense Joodse Eva Mozes Kor overleefde gruwelijke medische experimenten in het concentratiekamp van Auschwitz. Ze richtte na de oorlog een Holocaustmuseum op in de Verenigde Staten. Tijdens haar jaarlijkse reis naar Auschwitz en Polen is ze overleden. Ze werd 85 jaar. Haar motto was: "Vergeven, niet vergeten".

Amper tien was Eva Mozes Kor, toen ze met haar tweelingzus onderworpen werd aan de experimenten van dokter Josef Mengele in het concentratiekamp van Auschwitz. Ze kreeg inspuitingen om de groei van haar nieren te blokkeren. Als ze zou overlijden, dan zou haar zus Miriam een injectie in het hart krijgen. Mengele wilde een dubbele autopsie om de Joodse meisjes te vergelijken.

Eva en Miriam bleven in leven tot Auschwitz door de Russen werd bevrijd in 1945 . Hun zussen van 12 en 14 en ook hun ouders overleefden het concentratiekamp niet. Na de oorlog woonde Eva in Israël en in de Verenigde Staten, waar ze in de staat Indiana “Candles” oprichtte, een Holocaustmuseum. Ze slaagde erin om 122 overlevenden van de Mengele-experimenten te lokaliseren. Eva Mozes Kor schreef verschillende boeken.

Vergeef je ergste vijand

In 1995 ging Eva Kor naar Auschwitz en gaf daar "amnestie" aan "alle nazi's die mijn familie en alle anderen hebben vermoord." Een daad waar niet alle overlevenden akkoord mee gingen. 

Haar motto was: vergeven, maar niet vergeten. "Vergeef je ergste vijand. Dat zal je ziel genezen en je vrij maken," zei ze in de documentaire "Forgiving Dr. Mengele" uit 2005. 

Eva Mozes Kor getuigde in 2015 nog in het proces tegen de negentiger Oskar Gröning, die de “boekhouder van Auschwitz” werd genoemd. Ze is op haar 85e overleden in Krakau in Polen, vlakbij Auschwitz. Elk jaar ging ze nog op bezoek in het voormalige kamp. Vijf dagen voor haar dood werd haar getuigenis nog opgenomen voor het museumarchief van Auschwitz.Vandaag zou ze het weeshuis bezoeken waar ze na de oorlog werd ondergebracht. 

Meest gelezen