Videospeler inladen...

Brantano-moeder doet grote Zweedse overname

Het Belgische modebedrijf FNG, dat onder meer Brantano en Fred & Ginger onder zich heeft, trekt naar Scandinavië. FNG neemt er het Zweedse Ellos over voor 229 miljoen euro, de grootste overname ooit voor het bedrijf.

Ellos is in Scandinavië een e-commerce marktleider in mode en interieur. De groep is gekend van de merken Ellos, Jotex, Stayhard en Homeroom en telt 1,7 miljoen klanten. Interieur is voor FNG een nieuwe activiteit, die ze ook willen uitrollen in de Benelux. "We denken daarmee aan de slag te kunnen in België en Nederland",  zegt CEO Dieter Pennninckx.  "Het zou kunnen dat de Zweedse merken hier te zien zullen zijn. Maar we kunnen ook onder de bestaande retailmerken die producten hier aanbieden."

De omzet van Ellos (247 miljoen euro) is ongeveer half zo groot als die van FNG (512 miljoen euro). Het gaat dus om een grote overname. FNG betaalt 124 miljoen euro cash. Tegelijk wordt het investeringsfonds boven Ellos aandeelhouder van FNG. Beleggers reageren enthousiast op de overname. Het aandeel van FNG gaat bijna 12 procent hoger op de Brusselse beurs.

Op dit moment is er in Europa een consolidatiegolf aan de gang.  En dat betekent dat we op zoek zijn naar schaalvergroting

Dieter Penninckx, CEO FNG

FNG rijgt de voorbije jaren de overnames aaneen en volgens Penninckx is dat ook nodig: "Schaal is belangrijk. Op dit moment is er in Europa een consolidatiegolf aan de gang.  En dat betekent dat we op zoek zijn naar schaalvergroting. We hebben een productieplatform waar we produceren voor alle bedrijven, we hebben een IT-platform dat we kunnen delen. Je profiteert dus van de schaal enerzijds en van het centraliseren van diensten anderzijds."

Wat is FNG?

FNG werd 16 jaar geleden opgericht door drie burgerlijk ingenieurs Dieter Penninckx, zijn vrouw Anja Maes en jeugdvriend Manu Bracke. Ze begonnen met kinderkleding (Fred & Ginger en CKS), stapten vervolgens in de damesmode met de overname van de Nederlandse merken Claudia Sträter en Expresso. De laatste jaren werd de modegroep een echte overnamemachine. Ze kocht de verlieslatende Nederlandse winkelketen Miss Etam en de wat ingeslapen schoenenverkoper Brantano. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen