Jaguar Land Rover gaat elektrische auto's maken in Engeland

De Britse autobouwer Jaguar Land Rover gaat zijn fabriek in Castle Bromwich, nabij Birmingham, ombouwen om er elektrische wagens te produceren. In eerste instantie zal er de nieuwe volledig elektrische Jaguar XJ worden geassembleerd. Door de fabriek om te bouwen, worden duizenden jobs gered, klinkt het bij Jaguar.

De grootste autobouwer van Groot-Brittannië, Jaguar Land Rover, investeert meerdere miljoenen in elektrische voertuigen, wat een enorme boost geeft aan een sector die wordt getroffen door een daling van de verkoop van diesel. Sinds het brexitreferendum zijn investeringen in de auto-industrie zwaar gedaald. Zonder die investering zou de fabriek allicht op sterven na dood zijn. 

In Castle Bromwich, waar 2500 mensen werken, rollen vandaag de laatste diesel- en benzineversies van de XJ van de band. Volgens vakbond Unite volgt de beslissing om de nieuwe elektrische XJ in productie te laten gaan na uitgebreide gesprekken met het bedrijf. Het personeel ging er onder meer mee akkoord om te wisselen naar een ingekorte werkweek van 37 uur met een nieuw shiftenpatroon.

Volgens Jaguar Land Rover wordt de nieuwe XJ ontworpen door het team achter de elektrische SUV I-Pace. Dat model wordt net als de compactere E-Pace in het Oostenrijkse Graz geproduceerd. De aandrijfsystemen voor de nieuwe XJ zullen worden gemaakt nabij Wolverhampton. In Hams Hall, eveneens bij Birmingham, bouwt Jaguar Land Rover een nieuw assemblagecentrum voor batterijen dat volgend jaar operationeel zou moeten zijn.

Meest gelezen