Videospeler inladen...

1 miljard hectare aan nieuw bos kan het klimaat redden, dat is een gebied ter grootte van de Verenigde Staten

Als we wereldwijd 1 miljard hectare aan nieuw bos aanplanten, zetten we een grote stap in de strijd tegen de klimaatverandering. Dat blijkt uit Zwitsers onderzoek dat verschenen is in het wetenschappelijke tijdschrift Science. 1 miljard hectare is een gebied ter grootte van de Verenigde Staten. Is dat wel realistisch?

De gemiddelde temperatuur op onze planeet stijgt door de massale uitstoot van koolstofdioxide (CO2) door onze industrie, huishoudens en transport. Om die klimaatverandering onder controle te houden kunnen bomen ingezet worden. "Bomen halen net als alle andere planten CO2 uit de atmosfeer om te kunnen groeien", legt Peter Roels van het Houtlab van de Plantentuin in Meise uit. "Zolang het hout blijft bestaan (red. en dus niet verbrand wordt) zal de CO2 erin opgeslagen blijven en niet opnieuw in de atmosfeer terechtkomen."

Bomen zijn een wonderbaarlijke technologie uitgevonden door de natuur om CO2 uit de atmosfeer te halen

Peter Roels, Houtlab van de Plantentuin in Meise

De Zwitserse wetenschappers hebben berekend dat er op onze planeet nog ruimte is voor ongeveer 1 miljard hectare aan nieuw bos. Dat is een gebied ter grootte van de Verenigde Staten. "Ze hebben per land bekeken waar er op dit moment geen bos is, maar waar ook geen steden zijn en waar de grond niet voor landbouw gebruikt wordt", zegt Bart Muys, hoogleraar Bosbeheer aan de KU Leuven in "De wereld vandaag". "Die grond is dan in theorie beschikbaar voor nieuw bos."

Bosherstel is volgens Muys effectief een goedkope en efficiënte manier om de strijd tegen de klimaatverandering aan te gaan. "Van alle maatregelen is dat ronduit de goedkoopste", zegt hij. Roels is het daar mee eens. "Bomen zijn een wonderbaarlijke technologie uitgevonden door de natuur om CO2 uit de atmosfeer te halen", vertelt Roels. "Als een boom 1 ton hout vormt, heeft hij daarvoor ongeveer 2 ton CO2 uit de atmosfeer gehaald."

Een boom haalt tijdens zijn leven zelfs zo veel CO2 uit de atmosfeer, dat bijvoorbeeld hout gebruiken als grondstof om te bouwen leidt tot een afname van de CO2 uit de atmosfeer. Roels legt dat in meer detail uit in onderstaand filmpje.

Lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Hoe realistisch is het?

Is het realistisch om zo'n grote hoeveelheid nieuw bos aan te planten? "Ik denk wel dat het mogelijk is", zegt Roels. "Als we niets doen, is de kans reëel dat de hoeveelheid bos nog verder afneemt. Hierdoor komt opnieuw meer CO2 in de lucht en wordt het klimaatprobleem nog erger." Muys twijfelt niet aan de technische haalbaarheid, maar vreest eerder sociale problemen. "De ruimte is er, maar het is een illusie dat die gewoon beschikbaar is en niemand er gebruik van maakt", zegt hij daarover.

Muys geeft aan dat zelfs in erg afgelegen gebieden mensen vaak voor hun levensonderhoud afhankelijk zijn van die grond. "Het is vooral een sociale uitdaging", zegt hij. "Er moet telkens met de lokale gemeenschappen bekeken worden hoe we de bebossing op een goede manier kunnen doen en tegelijkertijd alternatieven vinden voor de economische activiteiten die de mensen daar deden."

Lees verder onder de reportage uit Het Journaal:

Videospeler inladen...

En in ons land? Volgens de onderzoekers is ook in ons deel van de wereld nog ruimte voor bijkomende bossen. "Sinds 1995 staat er in het verplichte gedeelte van het ruimtelijk structuurplan Vlaanderen dat er 10.000 hectare nieuw bos nodig is", zegt Muys. "En dat is met alle regeringen sindsdien nog altijd niet gerealiseerd. Hopelijk maakt de volgende Vlaamse regering er wél werk van."

Herbeluister hieronder het gesprek in "De wereld vandaag":

Meest gelezen