AFP or licensors

Nieuwe migratieroute van Afrika naar de VS? Mexico registreert drie keer zoveel Afrikanen aan de grens

Bij de Mexicaans-Amerikaanse grens worden steeds meer Afrikanen geregistreerd. In de eerste vier maanden van dit jaar waren het er 1.900, drie keer zoveel als in dezelfde periode vorig jaar. Is er een nieuwe migratieroute in de maak?

Marilyne Tatang is 23. Ze is acht maanden zwanger als ze met een vlot Mexico binnenvaart. Het is de negende grens die ze in twee maanden tijd oversteekt, vertelt ze aan het persagentschap Reuters. Twee maanden geleden vertrok ze vanuit Kameroen in het westen van Afrika, ze vluchtte weg voor politiek geweld. Binnenkort hoopt ze haar tiende grens over te steken: die tussen Mexico en de Verenigde Staten.

Marilyne behoort tot een steeds groeiende groep Afrikanen die via Latijns-Amerika naar de VS proberen te geraken. Nog altijd komt de grote meerderheid van de migranten en vluchtelingen aan de Mexicaans-Amerikaanse grens uit Latijns-Amerika. Maar Mexico registreerde in de eerste vier maanden van dit jaar een recordaantal Afrikanen: 1.900, dat waren er drie keer zo veel als in dezelfde periode vorig jaar.

Marilyne wilde eigenlijk gewoon naar Nigeria vluchten, een buurland van Kameroen. Maar toen hoorde ze spreken over een route naar de VS. Ze bedelde bij haar familie geld bijeen, en nam het vliegtuig naar Ecuador. In dat land hebben Kameroeners geen visum nodig. Vanuit Ecuador trok ze met de bus en te voet door Colombia, Panama, Costa Rica, Nicaragua, Honduras en Guatemala, tot ze dus in Mexico belandde. Tot nu toe kostte haar dat bijna 4.500 euro.

Andere migranten en vluchtelingen nemen andere routes, maar meestal nemen ze wel het vliegtuig naar een land in Latijns-Amerika en reizen ze van daaruit door in de hoop de VS binnen te kunnen raken. De grootste groep komt uit Kameroen en Congo. 

Nieuwe migratieroute?

Het is nog te vroeg om te zeggen of het echt om een nieuwe migratieroute gaat. Waarom de Afrikanen naar de VS trekken kan met verschillende redenen te maken hebben, aldus specialisten. Zo is het erg moeilijk geworden om vanuit Afrika Europa nog binnen te geraken, en bovendien is de route via Libië erg gevaarlijk.

Maar het kan ook te maken hebben met het feit dat de Amerikaanse president Trump nieuwe, harde maatregelen aankondigt tegen de migratie vanuit Mexico. Paradoxaal genoeg zou dat migranten en vluchtelingen net kunnen doen denken dat er nu nog een deur op een kier staat, en dat ze dus snel nog moeten proberen de grens over te steken.

Vorige maand sloot de Verenigde Staten een akkoord met Mexico. Daardoor zou Mexico via een procedure binnenkort door Amerika erkend kunnen worden als een zogenaamd "veilig derde land" . Dat betekent dat asielzoekers vanuit de VS teruggestuurd zouden mogen worden naar Mexico. Ze zullen dan daar asiel moeten aanvragen.

Meest gelezen