Rij niet met ontbloot bovenlijf en wees op je hoede voor dievenbendes: wat je moet weten als je naar Spanje reist

Zon, zee, sangria, paella, cultuur en natuur: veel Vlamingen voelen zich aangetrokken tot deze veelzijdige combinatie en reizen daarom graag naar Spanje. Maar waag je er niet in ontbloot bovenlijf achter het stuur, en wees toch ook maar goed voorbereid op een hittegolf.  Voor wie naar het land van flamenco en castagnetten reist, bundelden wij enkele praktische tips en handige weetjes. 

Wie in Spanje de grote wegen verlaat en op smalle, bochtige wegjes terechtkomt, móét tegenliggers, toch buiten de bebouwde kom, waarschuwen met een geluidssignaal, in de praktijk is dat meestal een duw op de claxon. Opvallend: ook bij het inhalen mag je er claxonneren. Maar opgelet: in steden mag je binnen de bebouwde kom enkel claxonneren als er direct gevaar is voor een aanrijding. Ook in dorpen wordt toeteren vaak verboden, dat wordt aangegeven met een verkeersbord.

Het meenemen van een reservebril in Spanje is niet verplicht, maar bestuurders met een rijbewijs waarin staat dat ze een bril of contactlenzen dragen (beperking code 01), wordt aangeraden een reservebril mee te nemen om een eventuele discussie met de politie ter plaatse te voorkomen. 

En het mag dan soms al bloedheet zijn onder de Spaanse zon, hou als bestuurder toch maar je kleren aan.  Autorijden in ontbloot bovenlijf of topless is strafbaar, net als rijden met een arm buiten het raam. Ook wie eet, drinkt, rookt of make-up aanbrengt achter het stuur, kan op de bon geslingerd worden. 

Alert ook voor alle chillers in Spanje: passagiers die meerijden met de voeten op het dashboard (mogelijke problemen met de airbag bij aanrijding) kunnen een boete verwachten tot 100 euro. 

En tot slot: wees ook in Spanje bob. De alcohollimiet ligt er, net zoals in België, op 0,5 promille. Behalve voor bestuurders die nog geen 2 jaar hun rijbewijs hebben, voor hen ligt de grens op 0,3 promille. Boetes variëren van 500 euro tot 1.000 euro, een mogelijk rijverbod, of een gevangenisstraf.

Het klimaat in het land varieert van regio tot regio, maar over het algemeen mag je van warme, droge zomers spreken. Het blijft warm tot september, in sommige streken zelfs tot oktober.

Hittegolven zijn in bepaalde streken van Spanje geen uitzondering tijdens de zomer. Die komen vooral aan de Costa’s en in centraal-Spanje voor, met temperaturen die kunnen oplopen tot boven de 40 graden.

Ziek worden op reis is nooit fijn. Wat je best kan meenemen naar Spanje voor jezelf en je reisgenoten is een Europese Ziekteverzekeringskaart (EZVK). Deze kaart dient als bewijs en toont dat je in orde bent met je ziekteverzekering. De kaart staat op naam, je kan ze aanvragen bij je ziekenfonds.

Verder let je beter op met je ziekenhuisfactuur. Zo heeft de financiële crisis in Spanje gevolgen voor toeristen die medische zorg nodig hebben, zegt de Christelijke Mutualiteit. “Omdat de overheid de ziekenhuizen laattijdig betaalt, proberen vooral privéziekenhuizen hun geld rechtstreeks bij buitenlandse patiënten te halen." Advies is dan ook: betaal er nooit de ziekenhuisfactuur. Wordt dit je toch gevraagd, neem dan meteen contact op met je ziekenfonds. 

Spanje is gekend voor zijn tapas, sangria en paella. Maar ook de Spaanse wijnen zijn intussen erg in trek (er zijn verschillende wijnroutes), of probeer eens een olijfolie-proeverij en geniet van de traditionele iberico-ham.

Een smulpaap die wat meer durft, kan zich wagen aan rauwe, gemarineerde ansjovis, een delicatesse in Spanje. Maar kijk uit als je deze lekkernij verorbert, dokters waarschuwen namelijk voor infecties die kunnen ontstaan door een parasiet die in de ansjovis kan zitten. De besmette, rauwe vis kan een maag- en darmontsteking veroorzaken. Jaarlijks zouden zo’n 8.000 mensen in Spanje de parasitaire infectie oplopen.

Spanje is een veilig land, maar zoals vaker moet je in toeristische streken op je hoede zijn voor zakkenrollers en kleine criminaliteit. Buitenlandse Zaken raadt daarom sterk aan om een fotokopie van je identiteitsdocumenten bij te houden in je hotel of logement (in geval van diefstal/verlies).

Maar wees toch alert voor dievenbendes op de wegen, die je met een simpele tactiek om de tuin leiden: ze laten je schrikken door iets tegen je wagen te gooien. Ze doen je geloven dat er wat scheelt met je auto en proberen al gesticulerend duidelijk te maken dat je de autoweg moet verlaten. Eens je die hebt verlaten, slaan ze toe en word je bestolen.

Wees waakzaam ten opzichte van mensen die schijnbaar zeer behulpzaam zijn wanneer je een lekke band hebt: het gaat vaak om dieven van wie de medeplichtigen even voordien de lekke band veroorzaakt hebben.

En ook Spanje bleef de afgelopen jaren niet gespaard van terreur. Op 17 en 18 augustus 2017 vonden twee aanslagen in Catalonië plaats, op de Ramblas in Barcelona en in het kustplaatsje Cambrils. Er vielen 16 doden, onder wie een Belg, en meer dan 100 gewonden. Ook nu valt, zoals overal, de mogelijkheid van een terroristische aanslag niet uit te sluiten. 

De Spanjaarden trokken eerder dit jaar - voor de derde keer in vier jaar tijd! - naar de stembus voor vervroegde verkiezingen. Uittredend premier Pedro Sanchez van de socialistische partij PSOE won overtuigend. Een meerderheid haalde zijn partij echter niet, en er een vormen, is niet vanzelfsprekend. Het politieke landschap in Spanje is immers steeds meer verdeeld en versnipperd geworden.

Bovendien speelt op de achtergrond ook nog altijd de Catalaanse kwestie. Sinds het omstreden referendum van oktober 2017 blijven Catalaanse partijen ijveren voor meer autonomie.

Meest gelezen