Videospeler inladen...

Man krijgt voor 23e keer levenslang rijverbod: "Er zijn hopeloze gevallen, op een bepaald moment sta je machteloos"

Een man uit Zonhoven heeft voor de 23e keer een levenslang rijverbod gekregen. Zijn rijbewijs was dus al 22 keer definitief afgenomen, maar toch kroop hij telkens opnieuw achter het stuur. Hij krijgt ook een celstraf. "Op een bepaald moment sta je machteloos", reageert verkeerspsycholoog Ludo Kluppels.

De rechtbank deed vandaag een uitspraak in een opmerkelijk dossier. Een man die al 22 keer een levenslang rijverbod kreeg, stond er opnieuw terecht. Deze keer werd hij door de politie tegengehouden met 1 promille alcohol in zijn bloed en hij was onder invloed van amfetamines. De man kreeg opnieuw een levenslang rijverbod, maar ook een gevangenisstraf. Hij moet ook een boete van 8.000 euro betalen en de auto van zijn vriendin - waarmee hij reed - wordt in beslag genomen. 

Sneller ingrijpen

Hoewel het een relatief kleine groep blijft, zijn er wel meer mensen die achter het stuur kruipen terwijl ze een rijverbod hebben. "Eigenlijk moet er sneller worden ingegrepen", zei verkeerspsycholoog Ludo Kluppels van verkeersveiligheidsinstituut Vias vanochtend al in "De ochtend" op Radio 1. Hij benadrukt dat hij geen uitspraken kan doen over deze specifieke zaak. 

Beluister hieronder het gesprek met Kluppels uit "De ochtend" of lees verder onder de audio:

"Mensen zouden bij de eerste of tweede overtreding al moeten worden meegenomen in een begeleidingsproject. Waarom hou je je niet aan de regels? Wat is het belang van die regels? En hoe gaan we ervoor zorgen dat je je er toch aan houdt? Als je daarmee aan de slag gaat, heb je meer kans dat het nooit zover komt."

Er zijn altijd mensen die zich niet aan de regels willen houden. Dan moet er naar de ergste straf worden gekeken: een celstraf

"Maar er zijn altijd mensen die zich niet aan de regels willen houden, de hopeloze gevallen", zegt Kluppels. "In dat geval moet er naar de ergste straf worden gekeken. Als je ziet dat iemand die voor de 24e keer voor de rechtbank verschijnt enkel nog maar een rijverbod heeft gekregen in het verleden, dan is dat niet normaal. Iemand die rijdt tijdens een verbod riskeert twee jaar cel, maar zover ik weet wordt dat zelden tot nooit uitgesproken. Dat moet zeker niet bij de eerste of tweede veroordeling gebeuren, maar na enkele keren zou dat wel moeten gebeuren."

Gevangenisstraf

Is een gevangenisstraf dan een goede oplossing voor hardleerse overtreders? "Eigenlijk niet, maar het is het enige redmiddel dat we nog hebben. Op een bepaald moment sta je machteloos en dan is die stok achter de deur nodig. Alleen moet het dan ook wel worden uitgevoerd."

In dit specifieke geval zou er moeten worden gekeken naar de reden waarom de man blijft rijden

"In dit specifieke geval zou er moeten worden gekeken naar de reden waarom de man blijft rijden", besluit de psycholoog. "Als ik hoor dat hij onder invloed achter het stuur zat, dan gaat het om een groter probleem dan enkel het rijden an sich. Uit onderzoek weten we dat mensen die vaker een rijverbod negeren met veel achterliggende problemen zitten. Dat zijn vaak ook mensen die op veel meer regels in de maatschappij moeilijk reageren. Dan gaat het niet enkel meer om een verkeersprobleem."

Rechtzetting: eerder schreven we dat de man voor het eerst een gevangenisstraf kreeg, maar dat klopt niet. Hij kreeg in het verleden al eerder effectieve gevangenisstraffen. 

Herbekijk hieronder de reportage in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Bekijk de analyse van de voormalige politierechter Christian Vanhoorebeke uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen