De cover van Paris Match (links) en een foto van het koppel (rechts)

Wanneer de Franse ex-president Sarkozy plots groter lijkt dan zijn vrouw Bruni bij Paris Match: "Neen, geen trucage"

De cover van de nieuwste editie van het Franse tijdschrift Paris Match doet behoorlijk wat stof opwaaien. Op de foto staan oud-president Nicolas Sarkozy en zijn vrouw Carla Bruni. Hij lijkt groter dan zij en dat terwijl de werkelijkheid net andersom is. Bewuste trucage? "Helemaal niet", verzekert het tijdschrift. 

"Een man met passies", zo kopt het meest recente nummer van Paris Match. Het Franse tijdschrift laat deze week de voormalige Franse president uitgebreid aan het woord over zijn nieuwste boek "Passions". Hij vertelt onder meer over Frankrijk, de politiek en zijn vrouw. 

Maar het is niet het interview, maar wel de foto op de cover die over de tongen gaat. Op het beeld kijkt Sarkozy in de richting van de lens, terwijl zijn vrouw Bruni haar hoofd op zijn schouder laat rusten. Sarkozy is met zijn 1m66 een stuk kleiner dan zijn vrouw, die 1m75 is. Maar op de foto lijkt het net omgekeerd te zijn. 

(Lees verder onder de bewuste cover.)

Voor veel mensen was het duidelijk: er is - bewust - geknoeid met de foto's. De mopjes op sociaalnetwerksite Twitter lieten dan ook niet lang op zich wachten. 

(Lees verder onder de tweets.)

Het tijdschrift zelf moest ingrijpen en publiceerde op zijn website een korte reactie met uitleg. "Neen, er is niet geknoeid met de foto", zo staat er te lezen. Volgens het blad werd de foto genomen in de tuin van het koppel, op een trapje. "Sarkozy stond een trapje hoger dan zijn vrouw." Als bewijs publiceert Paris Match nog een andere foto, waarop het koppel op de trap te zien is. 

(Lees verder onder de bewuste foto.)

Opvallend: de fotograaf was Sébastien Valente, de man die al sinds 2014 de huisfotograaf van het koppel is. Is Sarkozy dan bewust een trapje hoger gezet? "De zogezegde obsessie rond zijn lengte is een mythe", reageert hij aan L'Express. "In de vier jaar dat ik ze volg, heb ik nog nooit zo'n verzoek (om hem groter te laten lijken, red.) gekregen. Ik denk zelfs niet dat hij daaraan denkt."

Hoewel er ook andere voorbeelden zijn, is het zeker niet de eerste keer dat Sarkozy groter lijkt dan Bruni op een cover van Paris Match. 

"Maar er is zeker geen trucage", beweert Regis Sommier, de adjunct-directeur van Paris Match. "Ik kan me niet herinneren dat Sarkozy ooit al heeft gevraagd om hem groter te laten lijken op een foto. Dit is niet opzettelijk."

Meest gelezen