Toerisme Vlaanderen koopt Rubenskasteel in Elewijt

Toerisme Vlaanderen heeft het Rubenskasteel in Elewijt bij Zemst aangekocht. Het zou een nieuw Vlaams monument moeten worden met de focus op Rubens. In de zeventiende eeuw was het kasteel de woonplaats van de Vlaamse barokschilder Peter Paul Rubens en zijn vrouw.

Eind mei kreeg Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) groen licht van de Vlaamse regering voor de aankoop van het Rubenskasteel. Nu de aankoop rond is, wordt er nog gezocht naar private partners voor de renovatie en de uitbating. Daarna wordt het kasteel opengesteld voor het grote publiek. De aankoop van het Rubenskasteel kadert in een driejarenprogramma rond de Vlaamse meesters, waarmee Toerisme Vlaanderen de Vlaamse meesters in de kijker wil zetten. Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts investeerde daarvoor 26 miljoen euro in 16 projecten.

Toeristische attractie 

"Ik vind dat we best wat fierder mogen zijn op onze Vlaamse meesters", aldus Weyts. "We mochten deze unieke kans om dit domein aan te kopen en open te stellen voor het publiek dan ook niet laten schieten. Het zou toch doodzonde geweest zijn als dit kasteel en de geschiedenis die eraan vasthangt verloren zou gegaan zijn. Bovendien is dit de ideale locatie voor een toeristische attractie rond Rubens." Peter Paul Rubens kocht het kasteel in Elewijt aan in 1635 en liet het opknappen. Hij woonde er met zijn vrouw Hélène Fourment tot aan zijn dood in 1640. Volgens Toerisme Vlaanderen schilderde de Vlaamse meester er heel wat van zijn beroemde landschappen.

Meest gelezen