Videospeler inladen...

Vlaams minister Van den Heuvel na klimaatkritiek SERV: "Geen boodschap aan paniek, ligt op bord nieuwe regering"

Vlaams minister van Natuur, Omgeving en Landbouw Koen Van den Heuvel (CD&V) erkent dat de klimaatdoelstellingen een "fameuze uitdaging vormen". Volgens een advies van de SERV, de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen, moet Vlaanderen elk jaar tussen de 3 en 12 miljard investeren als het de klimaatdoelstelling wil halen. "Dat ligt op het bord van de nieuwe regering."

"De klimaatdoelstellingen zijn ernstige doelstellingen. We gaan het advies van de SERV, net als de andere adviezen, de aanbeveling van de Europese Commissie en de bemerkingen van 50.000 Vlamingen grondig bekijken." Zo reageert Vlaams minister van Natuur, Omgeving en Landbouw Koen Van den Heuvel (CD&V) op het kritische rapport dat de SERV publiceerde. 

Daarin staat dat Vlaanderen de komende jaren drie tot twaalf miljard euro per jaar zal moeten investeren om de klimaatdoelstellingen van 2030 wil halen. 

Dat is een fameuze opdracht. En een grote uitdaging voor de Vlaamse regering

Koen Van den Heuvel - Vlaams minister Natuur, Omgeving en Landbouw

"Een fameuze opdracht", geeft Van den Heuvel toe. "En een grote uitdaging voor de Vlaamse Regering. Hopelijk krijgen we binnenkort concrete onderhandelingen en wordt dat een van de prioriteiten." Tegelijk zegt Van den Heuvel dat de berekening van de SERV "wel een brede marge heeft". "Het zijn ruwe berekeningen, dat bewijst wel de relativiteit van de cijfers."

En wat met de maatregelen dan? "In het ontwerp van het klimaatplan staan al heel wat maatregelen. Die moeten nu verder verfijnd worden. Maar dat ligt op het bord van de nieuwe regering. Het zou flauw zijn om nu al te zeggen dat het zo en zo moet." De doelstelling dat Vlaanderen tegen 2030 35 procent minder CO2 moet uitstoten in vergelijking met 2005 moeten we wel halen, benadrukt Van den Heuvel. "We moeten inzetten op mobiliteit en de renovatie van woningen. Daarnaast moeten we mensen ook bijstaan met hun papierwinkel."

We moeten een realistisch tijdspad aanhouden, we moeten niet op 1, 2 jaar alle woningen renoveren

Koen Van den Heuvel - Vlaams minister Natuur, Omgeving en Landbouw

Maar dringt de tijd dan niet? "We moeten een realistisch tijdspad aanhouden, we moeten niet op 1, 2 jaar alle woningen renoveren. We hebben geen boodschap aan paniek, dat iedereen in een kramp schiet totdat een status quo de enige oplossing is. We moeten ambitieus zijn in de doelstellingen en maatregelen, maar deze wel op een realistische manier uitvoeren."

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen