Verlichting en camera's moeten fietsroute langs Albertkanaal veiliger maken

De stad Antwerpen gaat de fietsverbinding langs het Albertkanaal veiliger en aangenamer maken. De maatregelen komen er naar aanleiding van de moord op Julie Van Espen. Vooral het gebrek aan verlichting en camera's zijn pijnpunten in het gebied. 

Na het uitvoeren van een veiligheidsscan in de buurt van het Albertkanaal bleek dat er vooral gefocust moet worden op verlichting, cameratoezicht, sociaal-veilige werfomgeving en maatregelen voor plekken met weinig sociale controle. De scan, uitgevoerd door de stadsdiensten, lokale politie en Lantis , kwam er in mei naar aanleiding van de moord op Julie Van Espen door Steve Bakelmans.  Op basis van het rapport zal de stad nu stappen ondernemen om het gebied veiliger en aangenamer te maken.

'Missing links'

Er werden enkele 'missing links' geïdentificeerd van niet-verlichte zones. Onder de brug van de Ring hangt op dit moment werfverlichting van Lantis. Wanneer die is weggenomen zal de situatie opgevolgd worden. Onder bruggen moet niet enkel de weg, maar de hele omgeving verlicht worden. Ook zullen er vier extra camera's geplaatst worden. 

De vele werven in de omgeving veroorzaken knelpunten voor fietsers. Hiervoor stelt het actieplan enkele "eenvoudige oplossingen" voor, zoals het plaatsen van een tijdelijke afscheiding tussen het kanaal en het fietspad onder de Burgemeester Gabriel Theunisbrug. Bij de toekomstige werken voor de Oosterweelverbinding moet extra aandacht besteed worden aan overkoepelend werftoezicht.

 Sociale controle is een belangrijke factor voor de veiligheid en het veiligheidsgevoel, stelt het plan. Daarom zal in het najaar werk gemaakt worden van bewegwijzering voor alternatieve fietsroutes die door de bebouwde zone zullen lopen. Muurschilderingen en verlichting op brugpijlers moeten ook bijdragen tot het veiligheidsgevoel.

Meest gelezen