Videospeler inladen...

Aardbeving met kracht van 7.1 treft zuiden van Californië

Het zuiden van Californië is opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 7.1. Het is de tweede krachtige beving in de regio in twee dagen tijd. Maar ook dit keer lijkt het erop dat de schade relatief beperkt is gebleven, ondanks de kracht van de beving. "Ons huis ging heen en weer en dit keer heeft het een 40-tal seconden geduurd", zegt Serge Jonnaert, een Belg die de beving zelfs op redelijk grote afstand voelde.

Het epicentrum van de beving lag bij Ridgecrest. Dat is een woestijnstadje met een kleine 30.000 inwoners op meer dan 200 km van Los Angeles, maar ook daar was de beving goed voelbaar.

De beving vond plaats om 20.19 uur lokale tijd, 5.19 uur Belgische tijd.  Daarna volgden zeker 16 naschokken. Ondanks de grote kracht van de aardbeving is de schade relatief beperkt gebleven. 

De hulpdiensten rond Ridgecrest kregen wel verschillende oproepen binnen van mensen die lichtgewond raakten. Op verschillende plaatsen is ook brand uitgebroken, door gasleidingen die gebroken zijn door de aardschok. 

Op onderstaande beelden is bijvoorbeeld te zien dat er brand is uitgebroken op een camping. Iedereen werd er wel in veiligheid gebracht.

De regio van Zuid-Californië werd donderdag nog getroffen door een aardbeving met een kracht van 6.4. Ook toen lag het epicentrum bij Ridgecrest. Er werd toen al gezegd dat de kans 1 op de 20 was dat er binnen de dag een nieuwe beving zou volgen.

(Lees verder onder de kaart met het epicentrum van de beving.)

Serge Jonnaert, een Belg die Californië woont, heeft de beving heel goed gevoeld. Nochtans woont hij in San Clement, bijna 300 kilometer ten zuiden van het epicentrum van de beving. "Ons huis ging heen en weer en dit keer heeft het een 40-tal seconden geduurd", getuigt hij in het Radio 1-programma "De ochtend".

Jonnaert heeft geen schade geleden, "want wij zitten op een afstand die te vergelijken is met de afstand tussen Gent en Parijs, maar de beving is wel in de hele regio gevoeld". In de dichtere omgeving is er wel schade. "Maar gelukkig is het een regio waar heel weinig mensen wonen, dus de schade is beperkt gebleven", legt Jonnaert uit.

Nieuwe bevingen?

Bij de vorige beving, donderdag, bleef de schade ook beperkt en vielen er gelukkig geen slachtoffers. Het was wel de zwaarste aardbeving in Californië in twintig jaar. 

Volgens de Amerikaanse seismologische dienst USGS is er 50 procent kans dat er binnen de week nog een beving komt met een kracht van 6 en 10 procent dat er nog een beving volgt met een kracht van meer dan 7.

Je bent er hier altijd wel min of meer op voorbereid

Serge Jonnaert, Belg in Zuid-Californië

De nieuwe beving is volgens Serge Jonnaert alleszins weer een herinnering dat er in Zuid-Californië altijd wel een kans bestaat op zware aardbevingen. 

"Je bent er hier altijd wel min of meer op voorbereid", zegt Jonnaert. De meeste mensen hebben genoeg water en eten in huis om twee dagen te overleven na een zware aardbeving. Ze houden ook de radio bij de hand, en op scholen en bedrijven  worden mensen er geregeld aan herinnerd om op zo'n scenario voorbereid te zijn. 

Bekijk hieronder amateurbeelden van golven in het zwembad en zwiepende luchters:

Videospeler inladen...

Tweets

Journalisten van lokale media hebben op Twitter beelden gepost van tijdens de beving.

Meest gelezen