Videospeler inladen...

Boris Johnson of Jeremy Hunt? Sommige Conservatieven kregen meer dan één stembiljet

In Groot-Brittannië is opschudding ontstaan nadat de omroep BBC ontdekt had dat sommige Conservatieve partijleden meer dan één stembiljet zouden gekregen hebben voor hun keuze van een nieuwe leider en premier. 

De strijd voor het leiderschap van de Conservatieve regeringspartij is in een beslissende fase beland. Tot nu toe hebben de parlementsleden de keuze herleid tot twee kandidaten: voormalig minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson en zijn opvolger Jeremy Hunt. 

Het is nu aan de ongeveer 160.000 Conservatieve partijleden om hun keuze te maken. Ze hebben daarvoor de tijd tot 22 juli. De dag erop zal de keuze bekendgemaakt worden en weten we wie huidig premier Theresa May opvolgt als premier en bewoonster van 10 Downing Street in Londen.

De Britse publieke omroep BBC heeft nu echter ontdekt dat sommige partijleden meer dan één stembiljet toegestuurd kregen. Volgens de partijtop zou het gaan om een duizendtal leden. Wie twee keer zou stemmen, wordt evenwel uitgesloten van de verkiezingen, luidt het. Toch is die kwestie niet bevorderlijk voor het vertrouwen van het publiek in de partij, die bij de voorbije Europese verkiezingen terugzakte van de eerste naar de vierde plaats. 

Volgens waarnemers maakt voormalig minister en ex-burgemeester van Londen Boris Johnson de meeste kans. In de voorbije stemrondes kwam Johnson steevast als eerste uit de bus, maar dit keer zijn het de partijleden en niet enkel de parlementsleden die hun keuze maken. Gisteren heeft Hunt de steun gekregen van voormalig premier en "remainer" John Major. Niet dat Major nog zo zwaar weegt in de partij, maar de verkiezing is zeker nog niet beslist. 

Overigens zal de nieuwe Conservatieve partijleider en premier ook geen directe meerderheid hebben in het parlement, net zoals premier May dat nu ook niet heeft. May kon sinds de verkiezingen van 2017 aan de macht blijven via gedoogsteun van radicale Noord-Ierse protestanten, maar die konden haar brexitakkoord met de rest van de Europese Unie niet pruimen.

Herbekijk hieronder de reportage in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen