Videospeler inladen...

Schip met 41 migranten meert aan op het Italiaanse eiland Lampedusa

Vanmiddag is opnieuw een schip met geredde migranten uit Afrika aangekomen in een haven op het Italiaanse eiland Lampedusa. Nochtans had de Italiaanse regering verboden dat nog schepen met migranten het land zouden binnenkomen.

Het eiland Lampedusa in de Middellandse Zee is opnieuw het toneel van diplomatiek touwtrekken rond migranten. Het schip "Alex" dat nu de haven van Lampedusa is binnengevaren, heeft eerder 41 migranten opgepikt voor de kust van Libië. Minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini had nochtans gezegd dat het schip niet zou mogen aanmeren, maar dat is toch gebeurd.

Het schip is weliswaar aangemeerd, maar er is een grote politiemacht op de been en de opvarenden hebben niet de toestemming gekregen om aan land te gaan. Het gaat overigens om een schip van een Italiaanse humanitaire organisatie die migranten in de Middellandse Zee wil redden.

In de buurt dobbert ook een schip van een Duitse ngo rond, de "Alan Kurdi". Die heeft eerder 65 migranten gered van een zinkende boot voor de kust van Libië. Dat schip mag de haven van Lampedusa voorlopig niet binnen. De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer is bereid om een aantal van de mensen op de "Alan Kurdi" op te nemen, als andere Europese landen dat ook doen. 

De Italiaanse regering is echter niet van plan om de "Alan Kurdi" toe te laten, ook niet als die opvarenden nadien naar andere Europese landen zouden worden overgebracht. Rome zit nog erg verveeld met het feit dat een ander Duits hulpschip, de "Sea Watch 3", onlangs tegen een verbod in toch is aangemeerd in Lampedusa. Carola Rakete, de Duitse kapitein van het schip, is een tijdlang opgesloten, maar is op bevel van een Italiaanse rechtbank vrijgelaten.  

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen