Videospeler inladen...

Vlindertelweekend wordt vlindertelmaand wegens klimaatverandering

Natuurliefhebbers kunnen vanaf vandaag weer meedoen aan de jaarlijkse vlindertelling van Natuurpunt. Maar er is één verschil met vorige jaren: er wordt nu een hele maand uitgetrokken voor de telling in plaats van een weekend. En daar zit de klimaatverandering voor iets tussen. 

De afgelopen twaalf jaar organiseerde Natuurpunt de vlindertelling telkens in een weekend. Voor het eerst wil Natuurpunt tellingen uitvoeren gespreid over een hele maand. De extreme droogte van afgelopen zomer lijkt een groot effect gehad te hebben op onze vlinders en dat wil Natuurpunt nu grondig onderzoeken. 

"We hopen altijd dat de telling samenvalt met een vlinderpiek, een moment dat er veel vlinders zijn. Maar de laatste jaren zaten we er elke keer naast", zegt Wim Veraghtert van Natuurpunt. "Vorig jaar hadden we het weekend al vervroegd naar eind juli, maar ook dat was te laat want de vlinderpiek viel toen in het begin van de maand".

Onder meer door de klimaatverandering zijn de weersomstandigheden de laatste tijd erg moeilijk te voorspellen.

Wim Veraghtert, Natuurpunt

"Onder meer door de klimaatverandering zijn de weersomstandigheden de laatste tijd erg moeilijk te voorspellen. Er zijn eigenlijk geen normale jaren meer - vorig jaar was het erg warm en droog. In 2013 hadden we dan weer een koud voorjaar. Het is dus niet makkelijk in te schatten wanneer de vlinders op hun piek zullen zitten. Daarom hebben we voor de vlindertelling nu een hele maand uitgetrokken. Juli is sowieso een goede maand voor vlinders".

Welke vlinders?

Het kleine koolwitje gedijt erg goed in de Vlaamse tuinen. De vorige twee jaren was het telkens de meest getelde vlinder. Afwachten wie deze keer nummer een wordt.

Natuurpunt vreest alvast het ergste voor deze vijf: kleine vos, landkaartje, atalanta, gehakkelde aurelia en dagpauwoog. "We zien nu al dat de aantallen van de dagpauwoog abnormaal laag liggen", zegt Wim Veraghtert, "ook met het landkaartje is het niet goed gesteld. De lente was voor deze vlindersoort al rampzalig en ook van de zomergeneratie lijkt niet veel in huis te komen".

"Deze vlinders zijn stuk voor stuk afhankelijk van de brandnetels om hun eitjes op te leggen. En de rupsen eten van de netels. Maar tijdens de droge, warme zomer van vorig jaar zijn veel brandnetels verdord en verdroogd. Andere soorten, zoals de koninginnenpage, die van de warmte houdt, verwachten we dan weer meer te zien".

Hoe tellen?

Vlinders tellen, hoe doe je dat? Veraghtert: "Je gaat bij bloemen of planten staan - een plek waar vlinders graag vertoeven - en wacht tot er een neerstrijkt. De vlinder moet stilzitten want een fladderend exemplaar kan je moeilijk herkennen."

"Je noteert het best gewoon het maximale aantal vlinders dat je van één soort tegelijk zag. Zo vermijd je dubbeltellingen. En een kwartiertje volstaat - je hoeft geen vier uur aan een stuk rond te kijken."

Een kwartiertje volstaat; je hoeft geen vier uur aan een stuk rond te kijken.

Wim Veraghtert, Natuurpunt

Ben je geen kenner of is het de eerste keer dat je meedoet? Geen nood, op vlindertelling.be vind je foto's van alle vlinders, gerangschikt per kleur. Lukt dat niet, dan is er een herkenningsapp (voor iOS of Android) en staan tuinvlinderkenners paraat om te helpen.

(Lees verder onder de foto.)

Je kan ook de speciale folder van Natuurpunt mee de tuin in nemen of een foto nemen van de vlinder en naar de vlinderexpert versturen. Die zal je meteen antwoorden. Je kan de resultaten insturen tot 28 juli.

Herbekijk hieronder de reportage in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen