Politicoloog Dave Sinardet: “PS en Ecolo weten dat een minderheidsregering in Wallonië geen kans op slagen heeft”

PS en Ecolo weten dat hun plan om een minderheidsregering te vormen in Wallonië geen kans op slagen heeft. Dat zegt VUB-politicoloog Dave Sinardet in “De ochtend” op Radio 1. “Ze doen alsof parlementsleden helemaal autonoom kunnen beslissen, maar zo werkt het natuurlijk niet in België.” Waarom proberen beide partijen het dan toch? Voor de show?

PS en Ecolo doen een poging om in Wallonië een minderheidsregering op de been te krijgen. De Franstalige socialisten en groenen hebben naar alle Waalse parlementsleden een ontwerp-regeerakkoord gestuurd en willen tegen dinsdag van hen weten wie het akkoord wil steunen. 

De PS en Ecolo hebben samen geen meerderheid in het Waals Parlement. Ze hopen de steun te krijgen van minstens drie parlementsleden van andere partijen voor hun minderheidsregering.

“Zo werkt het niet”

Dit plan heeft echter geen schijn van kans, zegt politicoloog Dave Sinardet. “PS en Ecolo doen alsof parlementsleden helemaal autonoom kunnen beslissen of ze die projecten (een sociale en ecologische transitie, red.) gaan steunen, maar zo werkt het natuurlijk niet in België, Vlaanderen en dus ook niet in Wallonië. Het zijn de partijhoofdwartieren die over zoiets beslissen.” 

Maar dat zou dan betekenen dat de christendemocratische CDH of het uiterst-linkse PTB terug moet komen op hun beslissing om in een Waalse regering te stappen om die regering niet te steunen.  Maar die kans is vrijwel onbestaand.

“Dan kunnen PS en Ecolo nog hopen dat er dissidente parlementsleden zouden zijn bij CDH of PTB, maar ook die kans is extreem klein”, schat Sinardet in. “PS en Ecolo weten ook dat dit eigenlijk geen kans op slagen heeft.”

Voor de show?

Doen PS en Ecolo dit dan voor de show? “Ja, eigenlijk ten gronde wel”, vindt Sinardet. De politicoloog herinnert eraan dat Ecolo altijd wel bezig is geweest met democratische vernieuwing, met meer inspraak van het middenveld en burgers. “Maar het is duidelijk dat dit pleidooi voor democratische vernieuwing geïnstrumentaliseerd wordt”, gebruikt wordt dus, volgens Sinardet.

Minderheidsregeringen zitten niet in onze politieke cultuur. 

Politicoloog Dave Sinardet

Sinardet merkt ook op dat minderheidsregeringen wel werken in andere landen - zowat een derde van de EU-landen. Maar in België heeft dat volgens de professor veel minder kans op slagen, omdat we daar geen traditie in hebben. 

“De enkele keren dat we een minderheidsregering hebben gehad, was dat altijd een zeer tijdelijke constructie die ofwel evolueerde naar een meerderheidsregering ofwel niet levensvatbaar bleek.”

Sinardet haalt hierbij twee sprekende voorbeelden aan: de eerste regering-Tindemans in 1974 die al na enkele maanden werd uitgebreid én de regering-Michel nadat die vorig jaar uiteen was gevallen na het ontslag van de N-VA wegens het VN-migratiepact. “Het zit dus niet echt in onze politieke cultuur”, besluit Sinardet.

Ze hebben dan toch aan hun achterban getoond dat ze alles geprobeerd hebben om samen een progressieve coalitie op de been te krijgen

Politicoloog Dave Sinardet

Hij voorspelt dan ook dat PS en Ecolo komende week zullen vaststellen dat ze niet aan een meerderheid zullen geraken, “maar ze hebben dan toch aan hun achterban getoond dat ze alles geprobeerd hebben om samen een progressieve coalitie op de been te krijgen, maar dat het helaas niet gelukt is.”

Sinardet noemt de poging van PS en Ecolo een “pedagogische oefening” om aan hun achterban duidelijk te maken dat het onvermijdelijk wordt om de liberale MR aan boord te halen, terwijl dat in Wallonië gevoelig ligt. De partij, die als enige Franstalige partij deel uitmaakte van de federale regering, is daarvoor duidelijk afgestraft bij de afgelopen verkiezingen. Daarom heeft het volgens Sinardet nu “wat tijd nodig om aan de achterban duidelijk te maken dat het niet anders kan.”

Beluister het volledige gesprek met Dave Sinardet in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen