Videospeler inladen...

Vader van de bossanova João Gilberto is overleden

De Braziliaanse zanger-gitarist João Gilberto is overleden. Hij was 88 jaar oud. Hoewel hij internationaal minder bekend is dan die andere bossanovagrootheid Tom Jobim wordt João Gilberto in eigen land "o mito" genoemd, "de mythe". Hij schreef verschillende klassiekers maar vertolkte ook bekende liederen die gecomponeerd waren door Jobim.

João Gilberto wordt beschouwd als een van de grondleggers van de bossanova, een Braziliaanse muziekstijl uit de jaren 50 van de vorige eeuw die het dansritme van  de samba vermengde met jazz. Gilberto schreef heel wat klassiekers, waaronder "Bim bom", dat wordt beschouwd als het eerste bossanovanummer.

Lees verder onder het videofragment.

Internationaal brak João Gilberto door met "Chega de saudade" ("Genoeg verlangen", red), een nummer van Antonio Carlos "Tom" Jobim op tekst van Vinicius de Moraes.

Lees verder onder het videofragment.

Gilberto begeleidde zijn eigen zoetgevooisde stem met zijn gitaarspel. Hij gebruikte zijn gitaar ook als percussie-instrument.

In 1964 boekte João Gilberto internationaal succes met het album Getz/Gilberto, waarop hij samenwerkte met de bekende jazzsaxofonist Stan Getz. Hij was trouwens en tijdje gehuwd met Astrud Gilberto, bekend van het nummer "The girl from Ipanema", waarvoor ze samenwerkte met Stan Getz en Tom Jobim.

Zijn dochter Bebel Gilberto, die hij had met zangeres Miucha, is ook een bekende zangeres.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen